Фото: ЕПА

САД треба да формулираат подобри воени стратегии за борба заедно со своите партнери. Во спротивно, ризикуваат да бидат совладани од нивните сè поспособни и испреплетени непријатели

ВОЕНАТА СТРАТЕГИЈА НА ВАШИНГТОН

За време на претседателствувањето на Барак Обама, Доналд Трамп и на Џо Бајден, одбранбената стратегија на САД беше заснована на оптимистичката идеја дека САД никогаш нема да треба да водат повеќе од една војна истовремено. За време на администрацијата на Обама, во услови на фискално штедење, Министерството за одбрана ја напушти својата долгогодишна политика на подготвеност да се бори и да победи во две големи војни за да се фокусира на стекнување средства за борба и победа само во една. Тој потег го забрза трендот кон помала американска војска. Тој, исто така, ги намали опциите на располагање на креаторите на политиката на САД, имајќи предвид дека обврзувањето на САД на војна на едно место ќе спречи воена акција на друго место.
Овој прекинувач тогаш беше погрешен, но денес е особено во расчекор. САД моментално се вклучени во две војни – Украина во Европа и Израел на Блискиот Исток – додека се соочуваат со изгледи за трета во врска со Тајван или Јужна Кореја во Источна Азија. Сите три попришта се од витално значење за интересите на САД и сите тие се испреплетени. Минатите напори за деприоритизирање на Европа и исклучување од Блискиот Исток ја ослабнаа безбедноста на САД. Повлекувањето на американската војска на Блискиот Исток, на пример, создаде вакуум што Техеран едвај чекаше да го пополни. Неуспехот да се одговори на агресија во еден воен театар може да се толкува како знак на американска слабост.
Вашингтон е среќен што има способни сојузници и пријатели во Источна Азија, Европа и на Блискиот Исток. Колективно, тие имаат моќ да ѝ помогнат да ја ограничи авторитарната оска. Но, за да успеат, тие мора подобро да работат заедно. Вашингтон и неговите сојузници треба да бидат она што воените планери го нарекуваат интероперабилни: способни брзо да испраќаат ресурси низ воспоставениот систем на кој сојузник им се најпотребни. Западот, особено, мора да создаде и да сподели повеќе муниција, оружје и воени бази. САД, исто така, треба да формулираат подобри воени стратегии за борба заедно со своите партнери. Во спротивно, ризикуваат да бидат совладани од нивните сè поспособни и испреплетени непријатели.

СТАВАЊЕ НА ПРИЈАТЕЛИТЕ НА ПРВО МЕСТО

Првиот напор што САД и нивните сојузници мора да ги засилат е производството на оружје. Западот долго време е дом на најспособното и најсофистицирано вооружување во светот. Но, во моментов, едноставно не произведува доволно материјал.
Размислете за муниција. Војните и во Газа и во Украина покажаа дека современиот конфликт е интензивен за муниција и долготраен. Украинската армија истрелува илјадници артилериски гранати дневно, понекогаш надминувајќи ја производната способност на своите доставувачи. Израел активира стотици тенкови и истрела многу прецизно водени муниции во неговата војна со Хамас од 7 октомври. Збирно, воените напори на Украина и на Израел, поддржани од САД, изнесуваат стапка на расходи што западните компании за муниција се борат да ја исполнат. Како резултат на тоа Америка и нејзините сојузници мораа да направат тежок избор за тоа која муниција можат да ја испратат до пријателите и која треба да ја задржат за себе.
Во големите војни, ниту една земја, дури ни најсилната во светот, не може да оди сама.
Меѓутоа, за подобро да се позиционира себеси и своите сојузници, Вашингтон мора да направи повеќе од едноставно производство на многу муниција. Исто така, мора да се подобри во создавањето непречен процес на дистрибуција. Домашните и странските нарачки на американско оружје се исполнуваат преку истите линии на склопување, но процедурално, странските воени продажби се сегрегирани од американските, при што првата е контролирана од Стејт департментот, а втората од Министерството за одбрана. Оваа поделба може да го отежни приспособувањето на понудата за да се задоволи побарувачката. Бирократијата го прави процесот на продажба на странска војска бавен и тежок.
Исполнувањето на странските продажби на муниција пред да се задоволат потребите на вооружените сили на САД може да изгледа штетно за американските интереси, дури и кога тие земји први ги купиле. Сигурно има моменти кога потребите на Вашингтон треба да имаат приоритет. Но дозволувајќи им на одбранбените фирми да испраќаат до Тајван или Полска пред Форт Брег кога е потребно, може да ја зајакне безбедноста на САД – особено кога САД самите не се борат во големи војни. Напорот за снабдување на Украина, на пример, е навистина мултинационална работа, во која се појавуваат САД и нивните сојузници во НАТО и низ Европа и Азија.

ШТО Е МОЕ Е ВАШЕ

Соединетите Американски Држави имаат многу оружје што може да им го продадат на своите пријатели. Тие се глобален лидер во напредни борбени авиони, подморници на нуклеарен погон, вселенски способности и софтвер, и треба да развијат многу од овие способности со намера да ги извезат. На пример, најсовремениот стелт-бомбардер „Б-21 рајдер“ на американските воздухопловни сили може да биде корисен за сојузниците на САД, како што е Австралија, на кои им е потребна способност за удар на долги растојанија, но неподготвеноста за извоз на напредна технологија стои во начин на обезбедување на блиски партнери со најдобрата достапна опрема. Политиката на САД треба да обезбеди американските политички лидери да имаат опција да снабдуваат такви напредни системи за блиските сојузници.
За среќа, Вашингтон има драгоцено искуство со споделување на својата воена технологија. Покрај САД, седум нации – Австралија, Канада, Данска, Италија, Холандија, Норвешка и Обединетото Кралство – се партнери во програмата за борбени авиони „Ф-35“, а дополнителни девет се согласија да го купат авионот. Овие авиони се поддржани од вистинска глобална инфраструктура за логистика и одржување. Договорот АУКУС нуди уште еден пример; тој обезбедува пат за Австралија да набави подморници на нуклеарен погон и за Обединетото Кралство да ги зајакне своите подводни способности. АУКУС, исто така, му помогна на Вашингтон со подигање на границите на нејзината бродоградежна индустрија. Договорот јасно стави до знаење дека американските производители не се доволно големи или доволно способни да ја модернизираат американската подморничка флота, како и да изградат подморници за Австралија, што ја натера Австралија да инвестира три милијарди долари во проширување на индустриската база на подморници на САД. Резултатот ќе им служи и на интересите на САД и на Австралија.

АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ СЕ ПРЕДНОСТ, НО СТАНАА РАНЛИВИ

САД поседуваат неспоредлива мрежа на глобални воени бази, онаа што им дозволува да проектира моќ повеќе од еден век. Некои од овие бази се на територијата на САД, од Гуам во западниот Пацифик до Мејн на источниот брег на САД. Другите се на сојузничка територија, дизајнирани да ги уверат пријателите на САД и да ги одвратат американските непријатели. Но сите овие бази станаа поранливи, бидејќи противниците добија способност да удираат со прецизност на големи растојанија (како што направија Иран и Русија во последните шест месеци). За да бидат целосно интероперабилни, САД и партнерите ќе треба да бидат подобри во заштитата на нивните бази и преместувањето на средствата наоколу.
Во последниве години, Военото воздухопловство на САД го разви она што го нарекува „агилно борбено вработување“ како начин на дејствување против способен противник. Оваа стратегија подразбира управување со борбени авиони од дисперзирани бази, така што тие не можат лесно да бидат на нишан. Слично на тоа, американската морнарица почна да учи како да напаѓа цели од дисперзирани бродови, авиони и подморници. Но ефективноста на овие концепти, и на крајот моќта на САД, почива на напредните бази и логистичката поддршка, вклучувајќи и на сојузничката територија. Затоа, Вашингтон и неговите партнери мора да најдат повеќе места за стационирање на нивните војници и складирање на оружјето.
Во меѓувреме, САД можеби ќе можат да ротираат повеќе војници низ северна Австралија. Австралија е доволно далеку од Кина за да биде безбедна од повеќето кинески воздушни и ракетни закани, но сепак доволно блиску за да спроведе и поддржува операции во иден конфликт во западниот Пацифик.


Во голема војна никој не може да оди сам

Соединетите Американски Држави, се разбира, не можат да споделат сè – физичко или идејно – со своите партнери. Некои оружја никогаш не треба да се делат. Но историјата покажува дека Американците најдобро функционираат кога се борат рамо до рамо со сојузниците. Најверојатно ќе добијат војни на повеќе фронтови кога работат со повеќе партнери. Бидејќи Вашингтон се соочува со зголемени опасности во три региони, тој мора да научи како подобро да соработува и да споделува со своите многубројни пријатели. Во големите војни, ниту една земја, дури ни најсилната во светот, не може да оди сама.