Основните јазли на интернетот со високи перформанси се дистрибуирани во 40 универзитети во 35 града низ земјата / Фото: ЕПА

Кина прва во светот направи нов револуционерен исчекор поврзан со интернетот

Кина го лансира првиот ултрабрзински интернет во светот, „’рбет“ од следната генерација, со пропустлив опсег од 1.200 гигабити во секунда (1,2T), со вкупна преносна мрежа од над 3.000 километри што ги поврзува Пекинг, Вухан и Гуангжу.
Основата на идната технолошка интернет-инфраструктура (ФИТИ) е големо технолошко достигнување на кинескиот национален проект ФИТИ, беше кажано на прес-конференцијата одржана на универзитетот „Цингхуа“ во Пекинг во понеделникот.
’Рбетот ФИТИ, заеднички развиен од универзитетот „Цингхуа“, „Чајна мобајл“, „Хуавеи“ и „ЦЕРНЕТ корпорејшн“, работи стабилно и сигурно, успешно поминувајќи различни тестови од неговото пробно работење на 31 јули.
’Рбетот ФИТИ е управуван врз основа на сопствените клучни технологии на Кина, како што е следната генерација на основниот интернет-рутер 1.2T интерфејс со ултрабрзински ИПв6 и ултрабрзинската агрегација на повеќе патеки, со локално направен софтвер и хардвер.
ФИТИ, создаден со заедничка работа на 40 кинески универзитети, вклучувајќи го и универзитетот „Цингхуа“, се базира на технологијата ИПв6. Основните јазли на неговата основна мрежа со високи перформанси се дистрибуирани во 40 универзитети во 35 града низ земјата.
Според извештаите, до септември оваа година, во земјата биле изградени повеќе од три милиони станици за 5Г со антени, формирајќи ја најголемата мрежна структура во светот.