Хамас решително победи во оваа војна

Хамас решително и недвосмислено победи во војната со Железните мечеви или потопот во Ал акса (епитетот зависи од чија страна сте).

1. Уби над 2.000 Израелци (од 10 милиони жители), околу половина од нив војници.
2. Ја запре емиграцијата во Израел (Алијах) и ја охрабруваше имиграцијата на оние што дојдоа од Израел, што претставуваше одлив на мозоци.
3. Ги запре странските директни инвестиции во Израел (особено во растечкиот високотехнолошки сектор).
4. Ја десеткуваше израелската економија, втурнувајќи ја во масовна контракција бидејќи трошоците поврзани со одбраната се искачуваат над 5 отсто од БДП. Кредитниот рејтинг на Израел веќе е намален и претстои уште поголемо намалување. Досегашните трошоци на војната се во милијарди, со речиси милијарда долари потрошени за една ноќ за одбрана од иранскиот воздушен напад со беспилотни летала, крстосувачки и балистички ракети.
5. Прашањето за Палестина и Палестинците сега стана убедливо најитната точка на геополитичката агенда. Палестинската држава е само прашање на време. Тоа би можело да послужи како лансирно поле за напади врз Израел што на крајот би довело до негова пропаст како единствена еврејска држава.
6. Војната и Хамас конечно ја насочија лошо информираната јавност, која мрази Евреи, против Израел и Евреите и од страна на разбудената левица и од десно, но и меѓу популацијата што го следи мејнстримот. Управуван од крајно екстремното десничарско, непопустливо и глупаво политичко раководство, очигледните воени злосторства на Израел во кампањата во Газа, прекуноќ го претворија во држава чиј имиџ на Запад, па дури и во САД, е многу полош од оној на Кина, Северна Кореја и на Русија.
7. Водењето на војната закова клин меѓу Израел и неговиот единствен сојузник, САД, кој е критички настроен кон израелската мисија. Следствено, Израелците почнаа сериозно да размислуваат за пропаста на Израел како реалност.
8. Продолжената операција во Газа ги разоткри израелската армија и многу нагласената воена моќ како пропагандни хартиени тигри. Во текот на изминатите неколку децении, ИД стана прославена милиција со воздухопловни сили. Помладите генерации се хедонисти и не сакаат да се жртвуваат. Буџетите се набрзина скратени. Седум месеци подоцна, војната е во ќор-сокак, со клучните способности на Хамас сè уште недопрени, а половина од заложниците се или мртви или во заробеништво.
9. Внатрешната кохезија на Израел се распадна: никаде не може да се најдат солидарност и консензус. Лепакот што ја држеше неверојатната измислица каква што е државата Израел, само испари, откривајќи ги непомирливите раседни линии во израелското општество.
10. Израел и неговите водачи завршија на обвинителна клупа пред повеќе меѓународни судови, обвинети за различни злосторства против човештвото и за воени злосторства.
Ниту Хамас не можеше да се надева на подобар исход од неговиот упад на израелска територија на 7 октомври 2023 година.