Фото: ЕПА

Според истражувањето на невладината организација „Глобал витнес“

Увозот на течен природен гас на ЕУ од Русија скокна за 40 отсто меѓу јануари и јули 2023 година во споредба со истиот период од 2021 година, пред руската инвазија на Украина, објави во средата невладината организација „Глобал витнес“.
За разлика од руската нафта, рускиот гас не е забранет или под санкции во Европа. Но додека снабдувањето со гас на гасоводот од Русија се забави малку, Европа го зголеми увозот на ЛНГ, вклучувајќи го и ЛНГ од Русија.

ЕУ сега купува значително повеќе руски ЛНГ отколку што правеше пред војната во Украина, при што Шпанија и Белгија само што беа надминати од Кина како најголеми купувачи, покажа анализата на „Глобал витнес“ на официјалните податоци.
Шпанија сега стана вториот најголем купувач на руски ЛНГ во светот, со Белгија блиску зад него. На двете членки на ЕУ им претходеше само Кина, која откупи 20 проценти од рускиот ЛНГ во првите седум месеци од 2023 година. Шпанија купи 18 проценти од вкупниот извоз на ЛНГ на Русија, а Белгија зеде 17, според „Глобал витнес“. Во истиот период во 2021 година, Шпанија беше рангирана на петтото, а Белгија на седмото место меѓу најголемите купувачи на руски ЛНГ.

Севкупно, ЕУ купи 52 отсто од рускиот извоз на ЛНГ помеѓу јануари и јули 2023 година, во споредба со 49 отсто во 2022 година и 39 отсто во 2021 година.
Користејќи ги цените на рускиот ЛНГ проценети од Центарот за истражување на енергија и чист воздух, „Глобал витнес“ пресмета дека купувањето руски ЛНГ од ЕУ било во вредност од 5,75 милијарди долари (5,29 милијарди евра) во периодот јануари-јули оваа година.

Во март оваа година, еврокомесарот за енергетика Кадри Симсон ги повика сите земји-членки на ЕУ и сите компании да не потпишуваат нови договори за увоз на ЛНГ со Русија.
– Европската Унија успеа значително да го намали увозот на природен гас од руски гасовод во текот на изминатата година, но сега треба да го запре целиот увоз на ЛНГ од Русија – рече Симсон.

Како што се зголеми увозот на ЛНГ, шпанската влада, наводно, ги повикала увозниците да не потпишуваат нови договори за купување руски ЛНГ. Е.Р.