Децата под 13 години се премногу мали за социјалните мрежи, велат медицинските експерти

Децата помлади од 13 години се премлади за социјалните мрежи бидејќи сè уште го развиваат својот идентитет, вели највисокиот американски службеник за јавно здравје,...

Зошто децата треба да јадат храна богата со витамини?

Ајде да видиме Здравата исхрана кај децата е еден од најважните услови за здраво, среќно и квалитетно детство. Токму затоа, драги деца, ќе ве потсетиме...

Средоземноморската исхрана ја намалува опасноста од прееклампсија кај трудниците

Бремените жени кои јадат средоземноморска храна имаат 25 отсто помала веројатност да развијат прееклампсија, покажа ново истражување. Позитивното влијание е особено забележливо кај мајките...

Дојавите за бомби кај децата создаваат недоверба кон институциите, алармира социологот Стојаноска-Иванова

Секојдневните дојави за бомби во средните училишта во главниот град не оставаат никој рамнодушен. Се јавува чувство на страв и стрес, пред сè кај...

Зошто децата различно се справуваат во иста проблематична средина?

Браќа и сестри од исто семејство, кои на пр. доживеале слични трауми, понекогаш поинаку се справуваат со сѐ тоа. За таа појава говори психологот,...