Вљубен сум во мермерот

Драган Попоски-Дада, скулптор Не ми пречеше правот од мермерот, единствено грешев што додека делкав цигарата ми беше во уста, рече познатиот автор и пензиониран...

Предавање со џез-музичарот Тони Китановски во Музејот на Македонија

Денес напладне, во киносалата на Музејот на Македонија, џез-музичарот Тони Китановски ќе одржи предавање во рамките на поставената изложба „Духовите на Африка“. Предавањето насловено...

Украдениот Пикасо осамна шест години подоцна во Романија

Сликата за која се верува дека е „Тете д’Арлекин“ на Пабло Пикасо, украдена од ротердамскиот музеј „Кунстхал“ во 2012 година, се појави во Романија....

Несреќна случка

Откупна награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Билјана Стевковска-Савиќ Секое случување е симбол, и бидејќи е тој во своето претставување совршен по себе,...

Во потрага по реткости

Филмот „Реј и Лиз“ на британскиот режисер Ричард Билингем ја доби наградата „златен александар“ Специјално за „Нова Македонија“ од Солун: Стојан Синадинов Со доделувањето на...

Источноевропските автори се вкалапуваат според мерките на Западот

Во неговиот дебитантски долгометражен игран филм „Ти ја имаш ноќта“, на сцената се враќа работничката класа, поразена во транзицијата и збунета околу иднината. Тоа...

„Широ“

Нахоко Коџима е jапонска концептуална уметница, која за речиси една година ги заврши двата посебни листа од јапонската т.н. хартија „ваши“ и истите тие...

Инаетот што тлее меѓу нас!

Трета награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Ермис Лафазановски „Одиме?“ „Не одиме!“ „Како тоа - не одиме!“ „Јас не излегувам.“ „Ама ти велеше дека ќе излезеш.“ „Се премислив.“ Ете...

Милчо Манчевски снимаше сцена од „Врба“ во „Буњаковец“

Филмскиот режисер Милчо Манчевски завчера, попладнето и вечерта, во центарот на Скопје, снимаше сцена од својот последен филм „Врба“, на улица зад трговскиот центар...

Колку (не) сме милосрдни?

Педесет и деветти Филмски фестивал во Солун Специјално за „Нова Македонија“ од Солун: Стојан Синадинов Како да програмирате фестивал со програма што ем ќе биде во...