Свети Климент предводник на македонската симфонија

Имаме ли ние достојни наследници на Свети Климент, имаме ли како македонски народ Светиклиментова вера, ум и решителност, во каква наказа си ја претворивме...

Трагаме по актуелни текстови што ќе провоцираат

Васил Василев, директор на народниот театар „Иван Вазов“ од Софија Народниот театар „Иван Вазов“ е многу важен театар во вашиот регион. Можете ли да ни...

Заглавени во минатото

Во својот роман, Господинов го опишува минатото како „тиранин што тргнал да го освојува светот“, додавајќи дека „најопасно е кога сведочиме на идеолошка злоупотреба...

Дедо Мраз и ЕУ-проширувањето

Што добива Македонија ако го смени Уставот, без гаранции за натамошни уцени од Бугарија или, пак, блокади од Холандија, кога ЕУ-перспективата е мртва? Каква е...

За најчестите ментални проблеми на современиот свет

Со оглед на мојата професија, не треба да зачудува фактот што најмногу пишувам за страдањата што ги погодуваат емоциите, хармоничноста во животот и „душата“...

Организирање на гардеробата за полесно облекување

Домување За да го организирате вашиот плакар, пред сѐ, потребни ви се малку волја и план за организација, а во продолжение ви пренесуваме неколку совети...

Во Њујорк претставен жолт дијамант вреден 15 милиони долари

Жолтиот канарски дијамант, познат и како „Златен канаринец“, беше изложен во аукциската куќа „Сотби“ во Њујорк, за време на редовното претставување на експонатите што...

Повеќе од 20.000 посетители досега на „Таксират“

Музичкиот фестивал „Таксират“ годинава собра повеќе од 20.000 посетители, и тоа само во досегашната програма на актуелното издание, во чии рамки допрва следува уште...

Роботите учат да се потпираат на ѕид за да не паднат

Научниците од универзитетот „Лорен“ развија систем што му овозможи на хуманоидниот робот Талос да се потпре на ѕид и да спречи пад. Станува збор...

Пчелите живеат значително пократок живот, тоа е проблем за целиот свет

Новото истражување покажа дека животниот век на пчелите е намален речиси за 50 отсто во последните 50 години Пчелите живеат значително пократок живот, тоа е...