Масовната кражба на струја во Арачиново е долгогодишен проблем

Владиниот извештај за штедење на струјата лоцира појава на енормно, дури незамисливо зголемување на потрошувачка на електрична енергија во селото Арачиново, Скопско. Извештајот навистина...

Каде исчезнаа стотици илјади Македонци од Бугарија?

Сите македонски здруженија и организации ја доведоа во прашање вистинитоста на податоците, истакнувајќи голем број неправилности околу спроведувањето на пописот. За нив, бројката од...

Заеднички ќе значи порешително и подинамично

Поучени од сите досегашни искуства, македонските граѓани сега со право сѐ повеќе се убедени дека целиот процес на пристапување на државата кон ЕУ не...

Oд Софија „со љубов“

Отворањето „културни клубови“ со називи, односно имиња на контроверзни историски ликови, препознаени како соработници на фашизмот, а кои се Бугари со изразено антимакедонистичко дејствување,...

Продолжуваат бугарските обиди за асимилација на македонското малцинство во Албанија

Во изминатиов период повторно можеше да се забележат растечкиот тренд и континуираниот притисок на бугарската држава за асимилација на македонското малцинство во Албанија. Овие...

Јас сум маж на годината

Комотно можам да конкурирам во категоријата на социјални дејности. Не на социјални мрежи, бидејќи немам Фејсбук, не твитам, поим немам што е Ватсап, ама...

Заканите препознаени, стратегија допрва ќе се прави

ЗЛАТКО АПОСТОЛОСКИ, НАЦИОНАЛЕН Н КООРДИНАТОР  ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА НАСИЛЕН ЕКСТРЕМИЗАМ И БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗАМ Во неодамнeшната анализа на Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) за постоењето...

ЕУ со променливи геометрии, Македонија со статични стратегиски цели

По сменетата методологија за преговарање (за која Македонија доби француско вето за почеток на преговорите со ЕУ, веднаш по потпишувањето на Преспанскиот договор и...

Рецесијата и банкротот шетаат рака под рака во ЕУ

Најновите податоци за пораст на стечаите од 16,3 отсто, во рамките на третиот квартал од оваа година, се јасен индикатор за вкупната неповолна економска...

Природното право и неприродната сервилност

Македонија е на крстопат. Можни се два патишта. Првиот пат е – обезличена Македонија и остварување на вековниот сон за „европска држава“, но без...