Здрава храна
Доброто функционирање на организмот и здравјето на самиот организам зависат од многу фактори, а железото дефинитивно е еден од нив. Овој минерал и хранлив елемент исклучително е важен бидејќи игра клучна улога во производството на хемоглобин, протеин во црвените крвни зрнца што носи кислород низ телото. Без доволно железо, луѓето може да доживеат замор, слабост и тешкотии да се концентрираат. Поради екстремната важност на железото во организмот, добро е да знаете која храна е богата со овој важен минерал за да можете да се погрижите вашата исхрана да биде избалансирана и богата со хранливи материи.
Зелен лиснат зеленчук: Зеленчукот секогаш ќе игра улога во здравото ниво на железо – особено лиснатиот зеленчук. На пример, спанаќот има многу здравствени придобивки и многу малку калории. Приближно 100 грама свеж спанаќ содржи 2,7 мг железо или 15 отсто од дневната вредност.
Мешунките: Некои од најчестите видови мешунки се гравот, леќата, наутот, грашокот и сојата, а тие се одличен извор на железо, особено за вегетаријанците. Освен железо, мешунките се и добар извор на фолати, магнезиум и калиум. Покрај тоа, мешунките можат да ви помогнат да изгубите тежина.
Семки од тиква: Семките од тиква се вкусна закуска и добар извор на витамин К, цинк и манган. Тие исто така се меѓу најдобрите извори на магнезиум, кој често е дефицитарен во исхраната.
Темно чоколадо: Темното чоколадо, особено она што содржи висок процент на какао (околу 70 отсто или повеќе), може да содржи значително количество железо. На пример, 100 грама темно чоколадо може да содржи помеѓу 12 и 17 мг железо, што е приближно 60-90 отсто од дневната потреба за железо за возрасни. Затоа најдобро е да консумирате чоколадо со минимум 70 отсто какао за да добиете максимална корист.