Научниците од универзитетот ЕТХ во Цирих, кои работат со компанијата „Тетис роботикс“, развија подводен робот што може да се користи во ситуации премногу опасни за нуркачите.

Новата машина е всушност автономно подводно возило специјално дизајнирано за употреба во предизвикувачки и опасни средини како што се матни канали и реки. Кога конвенционалните техники за пребарување и спасување не успеваат, роботот Тетис ја презема операцијата.

Роботот е опремен со заменлива литиум-јонска батерија, која му овозможува да работи четири часа со едно полнење. Тежи 30 килограми и има максимална брзина од два метра во секунда. Опремен е и со оптички кабел со опсег до 10 километри, како и со акустични сензори, камери и алгоритми базирани на вештачка интелигенција, кои му овозможуваат автономно да пребарува големи површини под вода и ефикасно и брзо да забележува предмети или луѓе. Тоа значи дека може да ја извршува работата на нуркачите и спасувачките тимови во најопасните ситуации.

Кога ќе забележи некој предмет, роботот може да фати и да носи до 40 килограми товар. По откривање на целта, човечкиот оператор може да ја преземе контролата над роботот и на тој начин да ја елиминира секоја опасност или можна грешка.

Роботот веќе е користен од локалните власти за подводни операции за пребарување и спасување. Сепак, ова не е првиот робот од овој тип, бидејќи во февруари оваа година беше претставен роботот РобоСалпс дизајниран да работи во непознати и екстремни средини како вонземски океани.