Претставници на зоолошката градина во Сан Диего ќе бараат признавање од Гинисовата книга на рекорди за пацифичкиот џебен глушец, за кој се верува дека е најстариот на светот со своите девет години.
Официјалните лица веруваат дека глушецот по име Пат е најстариот глушец во светот, со девет години и пет месеци. Пат е роден во зоолошката градина на 12 јули 2013 година.
Федерацијата за диви животни соопшти дека ќе одржи посебен настан на 8 февруари за да ја прослави долговечноста на глувчето и да се обиде да ја обезбеди титулата на Гинисовата книга на рекорди за најстариот жив глушец чуван од луѓе. Претставник на Гинис треба да присуствува на настанот за да ја потврди возраста на Пат, пренесува „Упи“.
Пацифичкиот џебен глушец е најмалиот вид на глувци во Северна Америка, а зоолошката градина воспостави програма за размножување и повторно воведување на овој вид во 2012 година, за да помогне да се надомести намалувањето на популацијата.
Најстариот глушец што некогаш бил снимен во Гинисовата книга на рекорди се викал Фрици и починал во 1985 година, на возраст од седум години и седум месеци.