Пивото, омилениот пијалак на многумина, има долга и богата историја, која датира илјадници години. Освен што е задоволство за непцето, пивото е и предмет на научна љубопитност. Некои истражувања ги открија придобивките што ги има внесувањето пиво за имунолошкиот систем и цревниот микробиом. Пивото е еден од најчесто консумираните пијалаци, кој го зазема второто место по водата и чајот.
Во древните сумерски и вавилонски култури било прифатено како главен и речиси божествен пијалак. За време на древните кинески погребни ритуали и владеењето на фараоните, пивото им се делело на работниците, а монасите го произведувале во средниот век.
Денес пивото привлекува внимание не поради неговите психофармаколошки или социјални карактеристики, туку поради неговите функционални аспекти.
Истражувањата за микроорганизми, полифеноли, диетални влакна и меланоидин содржани во пивото покажуваат дека тие работат заедно со цревната микробиота и го промовираат здравјето на различни начини во телото.
Пивото, како традиционален ферментиран пијалак, е богато со есенцијални аминокиселини, витамини, елементи во траги и биоактивни материи што играат клучна улога во регулирањето на многу физиолошки функции на човечкото тело. Полифенолите присутни во пивскиот слад и хмељот се исто така важни активни соединенија што имаат благотворно дејство на цревниот микробиом.
Претходните истражувања се фокусираа на тоа како овие биоактивни материи во пивото можат да помогнат во спречување артериосклероза и срцеви заболувања, подобрување на циркулацијата на крвта, поддршка на имунолошката функција, промовирање антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти и зајакнување на производството на естроген.
Со испитување на претходните истражувања на животни и луѓе, кинеските научници открија дека ниската или умерена консумација на пиво, со или без алкохол, промовира здрава имунолошка функција.
Кога пивото се консумира умерено, се забележува дека фенолите и другите хранливи материи од пивото влијаат на развојот на корисни бактерии во цревата, предизвикувајќи голем број антиинфламаторни, антиоксидантни и имуномодулаторни ефекти.
Овој преглед на истражување сугерира дека подобрувањата во имунолошкиот систем може да ѝ се припишат на интеракцијата помеѓу полифенолите на пивото, влакната и етанолот, бидејќи тие работат заедно за да го промовираат развојот на цревниот микробиом. И покрај тоа, потребни се детални истражувања за да се потврди можната употреба на пивото како регулатор на микробиомот во иднина.