Пренасочувањето од традиционалните модели за купување веќе се случуваше во светот пред пандемијата, но сето тоа се забрза во последните 17 месеци, бидејќи луѓето беа принудени да останат во своите домови и да не пазарат на начинот на кој го правеа тоа некогаш

Многу од трговските центри и центрите за малопродажба низ светот згаснаа или се пред затворање. Иако начинот на кој некогаш купувавме беше ставен на пауза поради пандемијата на ковид-19 и доживеавме наплив на набавки насочени кон интернет-трговијата, некои од продавниците се соочуваат со преобразување на нов начин.
Со оглед на тоа дека притисокот за домување со висока густина продолжува да се зголемува, а трговските центри остануваат празни, има ли начин местото каде што некогаш сте купувале нова облека да се претвори во вашиот следен дом?

Популарните продавници најавија затворање на повеќе продавници

Пренасочувањето од традиционалните модели за купување веќе се случуваше во светот пред пандемијата, но сето тоа се забрза во последните 17 месеци, бидејќи луѓето беа принудени да останат во своите домови и да не пазарат на начинот на кој го правеа тоа некогаш.
Некои фирми за истражување на недвижности предвидуваат дека повеќе од половина од најголемите американски стоковни куќи во трговските центри ќе бидат трајно затворени до крајот на 2021 година, а и помалите синџири за малопродажба не заостануваат.
Во однос на затворањето што се најде на националните насловни страници, луксузната стоковна куќа „Нијмен Маркус“ неодамна ја затвори својата предводничка локација во Хадсон Јардс во Њујорк. И популарните продавници како „Гап“, „Нордстром“ и „Форевер 21“ најавија затворање на повеќе продавници за време на пандемијата, значително намалувајќи го нивното влијание врз недвижностите и принудувајќи илјадници слободни работни места, кои само придонесуваат во силно заситениот пазар на малопродажба.
Овој пад на малопродажбата во комбинација со недостигот што го доживеа пазарот на недвижности предизвика инвеститорите и развивачите да се прашуваат дали давањето нов живот на овие празни продавници може да биде решение, а некои веќе го презедоа ризикот.

„Аркад Провиденс“ е најстариот затворен трговски центар

Лоциран во Провиденс, Род Ајленд, „Аркад Провиденс“ е изграден во раните 1800-ти години и е најстариот затворен трговски центар.
Со текот на времето, слободните работни места се зголемиле, а по обемното реновирање, беше објавено дека двата горни ката од објектот ќе се трансформираат во 48 стана за живеење. На првиот кат се наоѓаат малопродажни продавници, ресторан и кафуле. Успехот на овој проект ја воведе можноста за користење на постојната архитектура и нејзино трансформирање во поинаква употреба и другите дизајнери и развивачи низ целата земја го забележаа тоа.
Надвор од Сиетл, во тек е нова трансформација во трговскиот центар „Алдервуд“, но на поинаков начин од „Аркад Провиденс“. Наместо слободните простории на продавниците да се искористат за домување, почнале да се градат 300 станбени единици околу надворешноста на трговскиот центар, за да му се даде чувство на плоштад во градот и да го подобрат искуството при купување, истовремено обезбедувајќи чувство на заедница. Кога проектот ќе заврши во 2022 година, се очекува да привлече нови станари и да помогне во заживување на малопродажната сцена. Многу станари сѐ уште ќе останат, но наместо големите продавници што служеа како сидра на трговскиот центар, станбените комплекси ќе ја преземат таа нова улога.