Компанијата „Лореал“ одлучи да ги отстрани зборовите „бело“, „белеење“, „фер“, „правичност“, „светлина“, „осветлување“ од описот на козметичките вечерни производи за кожа на нивните пакувања, соопшти францускиот гигант за козметика. 

Отстранување на одреден фонд зборови од своите производи компанијата „Лореал“ ја донела поради глобалните протести против расизмот. 

Оваа одлука доаѓа по онаа на индиската и бангладешката подружница на англохоландската „Унилевер“, која избра да го преименува својот крем за осветлување на кожата за тој пазар. Англохоландската компанија вети дека повеќе нема да го користи зборот „светло“, бидејќи е „посветена на славење на сите тонови на кожата“.