Ознака: Драги

Вкупно 40 преведувачи во трка за наградата „Драги“

Освен со прозните дела, Драги Михајловски остави трајна трага во македонската култура со преводите на делата од Шекспир, Милтон, Шели, Китс, Блејк, Елиот, Милтон... До...

Драги

Преводот е многу важен за развојот на современиот македонски јазик, а со тоа и неговите можности за примање врвни дела од светската книжевност. Но...

Деветнаесет преведувачи го поминаа првиот круг за наградата „Драги“

По обемна и плодна дискусија, комисијата за доделување на наградата „Драги“ се одлучи во првиот круг на селекција да влезат 19 изданија од девет...

Голем интерес за наградата за превод „Драги“

Деновиве се состана тричлената комисија за доделувањето на наградата за најдобар превод на македонски јазик „Драги“. Комисијата ја сочинуваат Јана Михајловска (библиотекарка и претседателка...

Отворен е конкурсот за најдобар превод на македонски јазик „Драги“

Издавачката куќа „Антолог“ соопштува дека е отворен конкурсот за најдобар превод на македонски јазик „Драги“. Наградата за најдобар превод на македонски јазик „Драги“ е воспоставена...

Поранешниот воен авиомеханичар дедо Драги се радува на животот, и на...

ПРИКАЗНИ ОД ЖИВОТОТ Ти дојдоа гости, дедо Драги, му подвикнува медицинската сестра на 103-годишниот Драган Тасевски, кој со прекрстени раце седи во дневната соба и...

Лилјакот Џонатан Ливингстон (2) За збирките раскази „Речно улиште“ (1981)...

Во веќе спомнатиот „Лилјак“ може да се насети дослухот со некои книжевни дела од типот „Галебот Џонатан Ливингстон“, во коишто летањето, особено ослободеното летање,...