Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25506)

Прехранбени навики што го зголемуваат салото

Здрава храна Стомачното масно ткиво може да предизвика низа здравствени компликации, како срцеви заболувања и дијабетес, доколку долго време не се презема ништо. Поради тоа,...

Се продава најосамената куќа на светот

Најосамената куќа на светот, која се наоѓа на напуштен остров во округот Вашингтон во американската сојузна држава Мејн, се продава за 340.000 долари. Таа...

Печурките можат да научат до 50 збора

Научно истражување Според резултатите на една нова студија, печурките имаат способност да комуницираат една со друга и да научат до 50 збора. Новото математичко истражување...

Научниците успеаја да ги „изменат симптомите“ на мултипла склероза

Револуционерна студија сугерира дека имуните клетки против инфективна мононуклеоза (жлездена треска) имаат потенцијал да ги запрат или дури и да ги поништат симптомите на...

Американските и азиските туристи се вратија во Париз

Најпопуларните дестинации во ерата на пандемијата Во претходните години, „Еуромонитор“ ги рангираше светските градови според критериумите за квалитетот на животот, економијата и инфраструктурата, а оваа...

Се укинува матичниот број, една од последните врски со Југославија

Хрватска Хрватска е на пат да стане првата земја од поранешна Југославија што официјално ќе престане да го користи единствениот матичен број, доколку бидат усвоени...

Каква е распределбата на доходот во Македонија

Во последниот извештај, Светската банка ги објавува и податоците за џини-коефициентот за сите земји што се опфатени во анализата, при што и податоците за...

Кој ги задушува Скопје и неговите граѓани

Скопскиот Регион е единствениот од сите осум статистички региони каде што во последните 20 години има раст на населението, и тоа од 4,99 отсто,...

Одново „северномакедонска“ атака на идентитетот

Досега новата додавка на државното име, во слеан говорен израз, можевме да ја слушнеме од носители на јавни функции од Бугарија, Грција и Германија,...

Украинскиот конфликт рекордно ги зголеми цените на храната

Светските цени на храната значително скокнаа последниве месец и половина и достигнаа рекордни нивоа, бидејќи кризата во Украина предизвика шокови на пазарите на суровини...