Ознака: порта

Пеколно лето пред Железната Порта

Прогнозите за летото, кое сѐ уште официјално не започнало, се застрашувачки, со пеколни горештини што ќе бидат најизразени на Балканот, а температурите измерени во...

Фил­ма­џи­и­те из­гра­ди­ја пор­та кон ѕвез­ди­те

Македонскиот филм и филмовите во кои Македонија е копродуцент, изминативе неколку години доживуваат ренесанса, бележат сериозни успеси на меѓународни фестивали, а филмските работници стануваат...

Стоење пред великата порта

„Од не знам, не видех и не чујах, нема поарно“. Ова е еднo од малкуте напатствија за употреба на она што се нарекува живот...

Порта Македонија

Се јавувам од една невозможна земја. Невозможноста постанува modus non moriendi во секојдневноста. Препознавам обмислен експеримент, кој подолго време се користи за потребите на...

Тории – порта на традиционалната јапонска архитектура

Оваа декоративна порта на традиционалната јапонска архитектура се поставува пред влезот или внатрешноста на шинтоистичките храмови, симболизирајќи го преминот или границата помеѓу духовното и...

НАСА го одложува планот за база на Mесечината

НАСА предупреди дека плановите за воспоставување постојана база на Месечината може да бидат одложени за една година. Даг Ловеро изјави дека лунарната базна станица...

Изложбата „Вибрации“ во портата „Македонија“

Во портата „Македонија“ е отворена изложбата „Вибрации“ на „Галерија’73“, од Белград, Србија. Изложбата содржи дела во масло на платно и комбинирана техника на авторите...