Ознака: минатото

Минатото е деликатно чудовиште

Очигледно е дека политичките несогласувања не ѝ наштетија на културната соработка, која и натаму функционира, покажувајќи го начинот на кој соседите треба да се...

Минатото во тишината на историјата

Знаете ли што е најтешко денес? Нема ништо психолошки поисцрпувачки од постојаниот притисок да се пазите од секој изречен збор и да се преправате...

Македонската армија се темели на слободарските и антифашистичките традиции од минатото

Конкретно современата македонска армија беше оформена во текот на 1992 година, кога беа донесени неколку историски одлуки и беа преземени неколку конкретни чекори. Најпрво,...

Бугарија го узурпира и минатото на Европа

Бугарија барем како членка на Европската Унија мора да разбере дека соседските односи се базираат врз почитување, а не врз негирање на историската вистина,...

Заглавени во минатото

Во својот роман, Господинов го опишува минатото како „тиранин што тргнал да го освојува светот“, додавајќи дека „најопасно е кога сведочиме на идеолошка злоупотреба...

Поуки од минатото

Општо е познато дека војните никому не му донеле добро. Затоа некои умни луѓе рекле дека е подобро 100 години да преговараш отколку еден...

Веб-страницата „Олд Прилеп“ десет години сведок за минатото и сегашноста

Тука има податоци за животите на сите значајни прилепчани што го прославиле нашиот град на секое поле, посетителот ќе најде историја за сите стари...

Враќање во минатото

Ќе биде целосна иронија на враќање во минатото доколку се распаднат придобивките од лидерската средба и сегашната ескалација продолжи, на пример, со повик на...

Чувар на минатото – светилник за иднината

Седумдесет години од формирањето на Државниот архив Oваа година е во знакот на 70-годишнината од создавањето на Државниот архив. Со указ на Народното собрание на...

Откажување од минатото нема и не може да има

Очигледно дека македонско-бугарското добрососедство, потпишано обострано во 2017 г. заради отворање на македонските евроинтеграции, е заглавено на улицата што види кон ЕУ. Се наоѓаме...