Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25363)

Награди за саксофонистот Нинослав Димов и пијанистката Евушка Трпкова Елезовиќ

ЗАВРШУВА ФЕСТИВАЛОТ „ЗЛАТНА ЛИРА“ Со концерт на Владимир Костов - виолина и на Марија Вршкова - пијано, вечерва, во 20 часот, во Музејот на македонската...

Јубилејна изложбa за 150 години од раѓањето на Ѓорѓи Зографски

Меѓу зографите сликари што имаат значаен придонес за развојот на македонската ликовна уметност во втората половина на 19 и почетокот на 20 век е...

Резултати од Конкурсот за краток расказ на „Нова Македониjа“

Главни награди Прва награда - „Ронка леб“ (шифра: Мајка) Втора награда - „Татко“ (испратен без шифра, од следната адреса: [email protected]) Трета награда - „Посета“ (шифра: Хопер13) Откупни награди „Еден...

Спомен-дом „Блаже Конески“

Посети го музејот Спомен-домот на Блаже Конески се наоѓа во прилепското село Небрегово во Општина Долнени. Овој објект, како значаен споменик на културата, припаѓа на...

Генијално решение на виенските музеи за разголените дела на уметниците

Светот е сцена Секоја доба има своја уметност, а уметноста своја слобода, пред повеќе од еден век ова беше слоганот на уметничкото движење што се...

Расте интересот за електрични возила во Европа

Автомобилската индустрија е еден од секторите кој беше најмногу погоден од прекините во синџирите на снабдување и светскиот недостиг на чипови што беа предизвикани...

Парискиот климатски договор пред тестот на времето

Пред почетокот на климатската конференција на Обединетите нации во Глазгов, медиумите направија еден осврт на тоа што досега се постигна, а што не во...

Кога ќе стивне ППР

На граѓаните им е најпотребен тој барем еден ден изборен молк, да се потсетат дека тие со своето излегување на гласачките места и со...

Како дигиталните суперсили ќе го обликуваат светот?

Граѓаните сè почесто ги живеат своите животи во дигиталниот простор кој националните влади не можат целосно да го контролираат, пишува Ијан Бремер за „Форин...