Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24855)

Мистериозно блескаво светло на планетата Марс

Фотографијата направена од роботизираниот ровер „Кјуриосити“ на НАСА фотографираше мистериозно светло на Марс. Црно-белата фотографија прикажува пустинскиот пејзаж со високи карпести ридови во заднина. Претходно...

Хиеронимус Бос е најзначајниот апокалиптичен средновековен сликар

За уметникот Хиеронимус Бос се знае многу малку. Неговиот датум на раѓање, мислите, списите, личноста и значењето на неговата уметност се изгубени во времето....

Хиените се неверојатни машини за кршење коски

Денес хиените можат да се сретнат само во Африка. Но нивните предци, пред околу 20 милиони години, најпрво се појавиле во Европа или во...

Мавзолејот на првиот кинески цар

Мавзолејот на првиот кинески цар е поголем од Големата пирамида во Египет. Гледан од далеку, личи на рид обраснат со вегетација. Се верува дека...

Принцот на севдахот доаѓа во Скопје

Божо Вреќо, автентичниот пејач и изведувач од Босна и Херцеговина, кој со својот особен стил ги донесува традиционалните севдалинки, својот прв концерт во Скопје...

Дали Јадранско Mоре ја плаќа цената за глобалното затоплување

Изминативе неколку месеци во водите на Јадранско Море се одвива чудна појава што ги вознемири рибарите, но и трговците со морски плодови, угостителите и...

Првата трансплантација на човечка глава би можела да се случи до...

Првата трансплантација на човечка глава би можеле да се случи во текот на следната деценија. Досега неколку научници се обиделе да направат трансплантација на...

Здрава храна – Нането е здраво за стомакот, но и за...

Познато е дека кога имате стомачни проблеми, како што се дијареа, подуеност или настинка со болки во стомакот, помага чајот од нане. Но постојат...

Жените се плашат од змии, а мажите од стоматолог

Фобиите се стручно име за сите видови неоправдани и претерани стравови што ги мачат луѓето. Всушност, нема таканаречени феномени, работи или мисли што не...

Ѕвездата на „Беверли Хилс“ се бори со тешка болест

Американската актерка Шенон Доерти откри пред јавноста дека се наоѓа во четвртиот стадиум на карцином на дојка. Подмолната болест ѝ беше дијагностицирана во 2015...