Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24684)

„Филмски клуб“ – понирање во личноста преку седмата уметност

Излезе од печат нова книга во издание на „Или-или“, станува збор за „Филмски клуб“ од канадскиот писател Дејвид Гилмор, кој преку (авто)биографска приказна, на...

Продава уметнички дела што не може да ги види

Приказна за слепиот галерист Новите мемоари на влијателниот берлински галерист Јохан Кониг раскажуваат за тоа како слепилото го научило да препознае добра уметност Кога галеристот Јохан...

Документарци за Пустец, правењето ајвар и за македонскиот рис

Пред проекцијата во Луково девет докуникулци ги претставија своите идеи за снимање документарен филм. Меѓу темите што беа отворени во предлозите се истакнуваа впечатоците...

Посетата на Макрон во пропагандни цели

Претседателот на Франција, Емануел Макрон, со дводневната посета на Белград ќе се обиде да ги поправи и зацврсти билатералните односи со Србија, кои последните...

За полнење на електричните автомобилите се потребни милијарда евра!

Истовременото полнење на илјада индивидуални возила и стотина автобуси во Загреб би предизвикало хаос во постојната електрична мрежа Кога во Хрватска само еден отсто од...

Намалено производство, зголемени цени на доматот, краставицата, бостанот…

Намаленото производство ги крена цените на градинарските култури во струмичкиот регион. Доматите во зависност од квалитетот се откупуваат од 25 до 40 денари, зелката...

Со учество на саеми до поголем извоз

Компаниите предлагаат определување една надлежна институција за обезбедување финансиска и логистичка поддршка на претпријатијата што настапуваат на саемите, за олеснување на процедурите за аплицирање...

Правото не може да се сведе на заокружување

Досегашниот начин на полагање на стручниот испит за правници, односно правосудниот испит, меѓу правниците предизвикуваше бурни дебати и критики околу тоа дали испитот треба...

Електронски лисици има, нема кој да ги одржува

Избор на фирма што би го одржувала системскиот софтвер за електронските алки за следење на лицата пуштени од затвор или од притвор сѐ уште...

Пари и капитал за соседите, празни зборови и тапкање по рамо...

Посетите на високи странски државници на земјите од регионот, речиси секогаш се придружени со економски интереси, односно зад ваквите посети стои влез на странски...