Ознака: Деветти мај

Деветти мај: Ден на победата на(д) фашизмот?!

На интернет-страницата на Владата сѐ уште стои написот со наслов „Премиерот Спасовски на одбележувањето на 9 Мај, Денот на победата над фашизмот и Денот...

Денот на Европа дочекан во време на поделби и неизвесност во...

Почнувајќи од 1985 година, земјите лидери на Европската Унија одлучија 9 мај, да се  слави како Ден на Шумановата декларација, односно како Ден на...

Деветти мај – Денот на Европа, но на која Европа?

Денот 9 Мај отсекогаш се славеше како Ден на победата над фашизмот и тој ден му припаѓа на целокупното слободољубиво човештво. Денот на победата...