Ознака: безбедносни

Пресврт и промена во практиката на работа на израелските безбедносни служби

Поради потфрлањето на разузнавачката заедница на Израел, длабоки реструктурирања во безбедносниот систем Израелскиот весник „Џерусалим пост“ посвети цела анализа на разузнавачката заедница на Израел. Имено,...

Менувањето на карактерот на државите ќе создаде нови конфликтни жаришта

Менувањето на карактерот на државите на Западен Балкан, преку различни интервенции во уставите со самоволно толкување на највисоките правни акти од страна на одредени...

Квалитетните безбедносни реформи се столб за стабилна држава

Она што предизвика внимание и најразлични коментари во јавноста е судирот на концепти во самата владејачка партија, односно различните гледишта на пратеничката Фросина Ременски...

Наjдобрите лични безбедносни возила

Некои од најдобрите автомобили што се отпорни на куршуми а удобни Сите што се загрижени за својата безбедност при возењето избираат блиндирани автомобили. Има автомобилски...

Безбедносните предизвици на балтичките земји

Членството во ЕУ и во НАТО и понатаму е приоритет во надворешната политика на Литванија, Летонија и на Естонија. Несогласувањата во НАТО и поделбите...

Што ќе донесе реформата на безбедносните служби?

НОВИНАРСКИ ОСВРТ НА МОДЕЛИТЕ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАЊЕ НА БЕЗБЕДНОСНИОТ СЕКТОР (1) Поради големото значење на реформите од областа на безбедноста и високиот степен на јавен интерес...

Со бодови и со камери масовно контролираат граѓани

Кина воведува систем за бодовно рангирање со кој сака да го контролира однесувањето на своето население. Примерните граѓани се наградуваат со бодови и поволности,...

Националните безбедносни стратегии на тапет

Иако во Австрија и во Германија постои заеднички став дека европската и светската безбедност се влошени, на Русија не се гледа како на голема...