Ознака: Агенција за филм

Агенцијата за филм првпат има штанд на Европскиот филмски маркет во...

Агенцијата за филм на Македонија ќе биде присутна со свој штанд на Европскиот филмски маркет, кој се одржува од 15 до 21 февруари во...

Тие се Европа, ние сме Македонци

И така, Емануел рече не може, нема проширување, тие тешко функционираат со 27 членки, којзнае колку ќе биде напорно со триесет и кусур, затоа,...

Агенцијата за филм поддржа 23 фестивали и манифестации

На конкурсот за финансирање на проекти од национален интерес во филмската дејност – организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер,...

Бојан Лазаревски именуван за нов директор на Агенцијата за филм

Со Агенцијата за филм ќе раководи Бојан Лазаревски, реши Владата на денешната седница. Лазаревски беше член на Управниот одбор на Агенцијата за филм од 2017...

Агенција за филм: Правиме максимални напори да се сочуваат филмските фестивали

Откако неколку организатори на филмски фестивали кои побараа исплата на парите за одобрените проекти, од Агенцијата за филм реагираат дека во неколку наврати правеле...

Филмот „Налепница“ добитник на награда во Бруклин

Наградата за филмот „Налепница“ на Георги Унковски, кој е прогласен за најдобар краток филм на Бруклин Филм фестивал е уште една од низата добри...

Агенцијата за филм стана членка на Европска асоцијација на филмски агенции

Агенцијата за филм на Република Македонија стана 34 членка на Европската асоцијација на филмски агенции (EFAD’s). Како што истакнуваат во соопштение од Агенцијата за филм,...

Тозија: Македонскиот филм станува видлив пред Европа

Со успехот на „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска што утревечер ќе ја има својата премиера во официјалната конкуренција на...

Агенција за филм: „Киненова“ не ги задоволуваше критериумите на Филмскиот совет

Агенцијата за филм на Република Македонија во писмена реакција на тврдењата на Меѓународниот филмски фестивал „Киненова“ наведува дека Фестивалот и минатата година не бил поддржан,...

Македонија и годинава со повеќе активности на Канскиот фестивал

Со еден филм во официјалната компетитивна програма, со четири најнови остварувања што ќе бидат прикажани на филмскиот маркет, како и со неколку значајни промотивни...