Фото: Принтскрин

Сослушувањето на Израел пред Меѓународниот суд на правдата (ИЦЈ) е закажано за денеска, еден ден откако заврши сослушувањето во Јужна Африка за барањето за дополнителни мерки поради израелските напади врз Газа и Рафа.

Јужноафриканскиот амбасадор во Холандија, Вуси Мадонсела изјави дека Јужна Африка се вратила во Судот за да „направи сè што може за да се запре геноцидот“, кој, според него, речиси ја „избришал Газа од картата“ и „ја шокирал совеста на човештвото“.

Тој додаде дека Израел, на кого ИЦЈ прво му нареди да спроведе мерки за спречување на геноцидни акти, „намерно ги прекршил обврзувачките наредби на Судот“ со ескалација на нападите врз Палестинците.

– Сериозноста на нападот бара итни и брзи судски постапки за зачувување на правата на палестинскиот народ, обврска што Јужноафриканската Република ја сфаќа сериозно – наведе Мадонсела и во завршниот збор ги наведе трите привремени мерки што ЈАР ги бара од ИЦЈ како „исклучително итни“.

Првиот е итен прекин на израелската воена операција во Газа, вклучително и Рафа, и повлекување од преминот Рафа.

Вториот е Израел да ги ослободи претставниците на ОН и другите тела кои обезбедуваат хуманитарна помош за Газа и да обезбеди непречен пристап за мисиите за утврдување факти, истражителите со меѓународни мандати и новинари за документирање и зачувување на доказите на теренот.

Третата привремена мерка е Израел да поднесе отворени извештаи до ИЦЈ за сите мерки за спроведување на одлуките во рок од седум дена од датумот на наредбата.