Фото: Принтскрин

Народното собрание на Бугарија на вонредна седница ги одобри структурата и составот на новата бугарска влада со премиерот академик Николај Денков, вицепремиерката Марија Габриел и 18 министри, по што кабинетот „Денков-Габриел“ положи заклетва пред Народното собрание „во името на Република Бугарија да ги почитува Уставот и законите на земјата и во сите нивни постапки да се раководат од интересите на народот“.

Структурата на Советот на министри беше одобрена со 132 гласа „за“, 69 „против“, без „воздржани“. Составот на владата го изгласаа 131 пратеник, 69 беа против, а воздржани немаше.

Во својот говор на почетокот на собраниската седница, Денков прецизираше дека тој ќе биде премиер во првите девет месеци, а Габриел (ГЕРБ-СДС) во вторите девет месеци.

Академик Денков се обврзува кабинетот да донесе буџет со три проценти дефицит, да ги исполни преземените обврски од меѓународната програма, да работи за влез на Бугарија во Шенген и во еврозоната, да работи во тесна координација со Народното собрание за спроведување на законодавната програма, вклучувајќи и измени на Уставот.

Приоритетите на новата влада, кои ги претстави Денков, се: итно доставување до Народното собрание буџет со дефицит до 3 отсто со зачувани социјални плаќања и без зголемување на даноците; реализација на меѓународните приоритети за Шенген и Еврозоната; тесна соработка со социјалните партнери за рамномерен развој на економијата и човечките ресурси со посебен фокус на науката, иновациите и образованието; да работи во тесна координација со Националното собрание за спроведување на законодавната програма, вклучително и измени на Уставот.

За Габриел, која во првите девет месеци ќе биде вицепремиерка и министерка за надворешни работи, Денков изјави дека нема посоодветен партнер на европските институции од доскорешниот бугарски еврокомесар за да бидат решени важните меѓународни приоритети. Тој го претстави предлог-кабинетот и ги истакна квалитетите на кандидатите за министри.