Во вторникот, Европскиот парламент со големо мнозинство усвои предлог-резолуција со која се повикуваат земјите-членки да им дозволат на Романија и Бугарија да ѝ се приклучат на шенген-зоната за бесплатно патување без одлагање. Меѓу првите се огласи холандскиот парламент, кој усвои резолуција во која се вели дека Холандија не треба да гласа за пристапување на Романија и Бугарија во шенген-зоната.
– На мое големо жалење, холандскиот парламент донесе резолуција во која се вели дека Холандија не треба да гласа за пристапување на Романија и Бугарија во шенген-зоната. Длабоко жалам за ова. Мојата партија гласаше против оваа резолуција, сакаме Романија и Бугарија веднаш да ѝ се приклучат на шенген-зоната, ги исполнивте потребните критериуми. Мора да разберете дека не се сите против тоа во Холандија. Мојата партија сака Бугарија и Романија веднаш да влезат во шенген, но повеќето партии во Владата не го сакаат тоа – рече холандската европарламентарка Софија Велд.
Холандските пратеници бараат од владата да не гласа за прием на Романија и Бугарија во шенген, бидејќи сакаат да го анализираат функционирањето на владеењето на правото, намалувањето на нивото на корупција и организираниот криминал во двете земји, пишува „Романија журнал“.
Во документот, усвоен од холандскиот парламент, се наведува дека проблемите поврзани со корупцијата и организираниот криминал во земја од шенген-зоната „може да предизвикаат сериозни проблеми за функционирањето на граничната контрола на засегнатата земја и затоа претставуваат ризик за безбедноста на Холандија и целата шенген-зона“.
Коментирајќи ја усвоената резолуција, премиерот на Романија, Николае Цука, изјави дека усвојувањето на резолуцијата не го вознемирува, бидејќи Романија направила сѐ што е потребно за да ги исполни техничките услови за пристапување, особено во однос на исполнувањето на условите поврзани со владеење на правото, корупцијата и организираниот криминал. Тој додаде дека холандските власти би можеле да дојдат во посета за проверка на фактите доколку мислат дека има проблеми.
Во моментов, меѓу земјите-членки на ЕУ, само Бугарија, Хрватска, Кипар, Ирска и Романија не се дел од шенген-зоната, која вклучува и земји што не се членки на блокот на ЕУ (Исланд, Норвешка, Швајцарија и Лихтенштајн).