Уапсени се вкупно 37 осомничени, а според достапните информации, водач на таа група е државјанин на Босна и Херцеговина кого Европол го смета за т.н. „висока цел“, кој во моментов издржува казна затвор од четири години во Италија. Според достапните информации, станува збор за Дино Музаферовиќ, алиас Цезар, од Велика Кладуша. Инспекторите успеале да откријат како Музаферовиќ продолжил да ги води криминалните активности на својата банда од затворска ќелија

Голема меѓународна полициска операција координирана од Европол

Во голема меѓународна операција координирана од Европол, неодамна беа уапсени 37 члена на високонасилна криминална организација од Западен Балкан, предводена од државјанин на Босна и Херцеговина. Оваа моќна криминална организација главно била вклучена во голем шверц на дрога и огнено оружје низ Европа.
Акцијата од 24 мај резултира со низа рации, кои беа извршени истовремено низ Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Холандија, Италија, Белгија и Германија против членовите на оваа банда. Овие акции беа координирани од командно место во Загреб, Хрватска, со поддршка на офицерите на Европол распоредени на терен.

ОД ЗАТВОР КООРДИНИРАЛ ШВЕРЦ НА ДРОГА

Уапсени се вкупно 37 осомничени, а според достапните информации, водач на таа организација е државјанин на Босна и Херцеговина кого Европол го смета за т.н. „висока цел“, кој во моментов издржува казна затвор од четири години во Италија, соопшти хрватската полиција. Според достапните информации, станува збор за Дино Музаферовиќ, алиас Цезар, од Велика Кладуша.
Инспекторите успеале да откријат како Музаферовиќ продолжил да ги води криминалните активности на својата банда од затворска ќелија.
– Се верува дека оттаму редовно им давал наредби и упатства на своите подредени за прашања поврзани со трговијата со дрога и огнено оружје – соопшти хрватската полиција.
Меѓу објектите што биле претресени во деновите на акцијата биле и затворска ќелија во Белгија, гаража во Холандија што се користела за складирање кокаин и неколку објекти во Хрватска, Германија, Словенија и Босна и Херцеговина каде што биле пронајдени дрога, огнено оружје и експлозиви.
Освен што се уапсени 37 осомничени лица, во истрагата се запленети 135.000 евра во кеш, четири пиштоли, 2.000 парчиња муниција, 15 килограми кокаин, осум килограми хероин, неколку лажни пасоши и лични карти.

Прецизно РАЗРАБОТЕН СИСТЕМ НА РАБОТА

Според хрватското МВР, осомничениот, 37-годишен државјанин на Босна и Херцеговина (Дино Музаферовиќ), организирал злосторничко здружување на почетокот на 2022 година и до крајот на мај 2023 година ги поврзал другите осомничени и други засега непознати лица во заедничка акција заради континуирана набавка, неовластена продажба и неовластено нудење за продажба на кокаин, хероин, коноп и конопска смола и континуирано неовластено набавување, поседување и продажба на огнено оружје, муниција и експлозивни материи, сѐ со цел да се стекне противправна имотна корист.
Постои сомнеж дека Музаферовиќ организирал и финансирал набавка на кокаин и смеса за зголемување на масата на т.н. „филери“ во Холандија и Белгија, набавка на коноп и смола од коноп на територијата на Црна Гора и набавка на хероин на територијата на Турција. Се сомнева дека организирал транспорт на дрога на територијата на Словенија, Хрватска и БиХ, каде што дрогата била подготвувана за понатамошна неовластена продажба на други препродавачи од Германија, Швајцарија, Италија, Словенија, Хрватска и БиХ.

Тој, исто така, организирал и финансирал набавка и складирање на огнено оружје, муниција и експлозиви во БиХ, транспорт на огнено оружје во Хрватска и нивна неовластена продажба. Постои сомнеж дека финансирал набавка на автомобили и создавање тајни скривалишта во автомобили во кои се шверцувале дрога и огнено оружје, дека превезувал пари за набавка на дрога и ја финансирал набавката на т.н. „шифрирани“ мобилни телефони што ги користеле членовите на злосторничкото здружение за комуникација. Освен дрога и оружје, финансирал и закуп на станови и гаражи во кои престојувале членови на злосторничкото здружение и каде што се криеле дрога и оружје, ги финансирал сите други трошоци настанати од активностите на злосторничкото здружување и ги донел сите клучни одлуки за начинот на шверцување, структурата и функционирањето на самото злосторничко здружување.
Покрај тоа, постои сомнеж дека дрогата шверцувана од Холандија, Белгија, Црна Гора и Турција со помош на т.н. „курир шверцер“, според претходните упатства на 37-годишникот, била доставена на територијата на Хрватска, во изнајмени гаражи и станови во Загреб, на територијата на Словенија, во изнајмени гаражи и станови на адреси во Љубљана, како и на територијата на Босна и Херцеговина. Таму дрогата била скриена и подготвена за понатамошна неовластена продажба, односно се мешала со филери, се мерела и се пакувала. Според понатамошните инструкции на Музаферовиќ, дрогата би им била испорачана на клиенти во Германија, Швајцарија, Италија, Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина.


Органи што учествуваа во акцијата

 • Австрија: Криминална разузнавачка служба – Австрија (Бундескриминаламт)
 • Белгија: Федерална судска полиција – Антверпен
 • Босна и Херцеговина: Федерална полиција – Оддел за борба против злоупотреба на дрога – Сараево
 • Хрватска: Генерална полициска управа (Оддел за борба против дрога) и полициска управа на жупаниската загрепска служба и државен правобранител – Канцеларија за сузбивање корупција и организиран криминал
 • Германија: ЗКА – Царинска истражна канцеларија – Минхен
 • Холандија: Полицијата во Ротердам
 • Словенија: Управа за криминална полиција (Оддел за недозволени дроги во рамките на Одделот за организиран криминал) и Полициска управа – Љубљана
 • Соединетите Американски Држави: Канцеларијата на американската ДЕА Загреб
 • Европол: Одделение за дроги

Резултати од кривичната истрага (апсења и заплени)

 • 37 апсења
 • 148.000 евра во готово
 • 18 парчиња огнено оружје, од кои два митралеза и 2.512 парчиња муниција
 • 500 грама ТНТ со далечински детонатори
 • Над 15 килограми кокаин, 11 килограми хероин, три килограми амфетамин, седум килограми марихуана и 10 килограми хашиш
 • Униформи за спроведување на законот
 • Лажни лични документи


Оперативна акција „Балкански картел“

Успешната голема меѓународна акција на реализација следува по сложената истрага што ја води хрватската генерална полициска управа во рамките на оперативната акција „Балкански картел“.
Разузнавачкиот развој спроведен од Европол по неодамнешното симнување на три шифрирани алатки за комуникација што ги користеа криминалците – Енкрочет, Скај ЕЦЦ и АНОМ – ја откри распространетоста на балканските криминалци во глобалниот криминален пејзаж.
За да одговори на оваа закана, Европол ја формираше оперативната акција „Балкански картел“, која ги обединува истражителите од цела Европа и светот за ефективно да ја препознаат заканата што произлегува од овој регион.
Покрај уништувањето на оваа мрежа, работата спроведена во рамките на оваа оперативна наменска група неодамна доведе до демонтирање во Србија на најголемата организација за трговија со дрога во Балканскиот Регион. Понатамошни резултати треба да се очекуваат како што продолжува работата на Оперативните наменски сили.

[email protected]