Фото: Игор Бансколиев

Институтот за комуникациски студии денеска ги додели наградите за најдобар медиумски производ на средношколскиот конкурс „Изрази се преку медиумите“, во ЕУ Инфоцентарот во Скопје. На настанот беа претставени најуспешните фотоприказни и видеа на тема „Сакам да живеам во чиста околина“, а беа соопштени и 15-те ученици кои во јуни ќе присуствуваат на неколкудневниот еко-камп во Струмица.

Трите најдобри проекти беа наградени. Третата награда и припадна на Вероника Кузманоска, втората награда ја поделија Сара Николова и Вероника Панова, додека првата награда ја понесе Берат Ахметај. Наградите ги врачи Рејчел Галовеј, британска амбасадорка во државава.

– Многу ми е драго што оваа година Обединетото Кралство го поддржува натпреварот за учениците од средните училишта за најдобри медиумски производи. Честитки за учениците и за вашата креативност и интерес за животната средина. Се согласувам со вас и сакам да живеам во чиста средина. Честитки за институтот што помага во образованието на новите генерации и новинари. Откако сум амбасадор овде, често ја слушам и читам дебатата низ целата земја за животната средина, загадувањето на воздухот, урбаното планирање, дали има доволно зеленило за повеќе кислород и за повеќе да уживаме. Сите тие се важни, затоа што нашите животи зависат од животната средина. Воздухот што го дишеме и храната што ја јадеме покажува дали и колку се грижиме за околината – вели амбасадорката Галовеј.

Средношколскиот конкурс „Изрази се преку медиуми“ се реализира како дел од кампањата „Не игнорирај! Реагирај!“ на Институтот за комуникациски студии. Целта на кампањата е зголемување на притисокот кон јавните институции за поефикасно решавање на проблемите од животната средина и поттикнување на граѓанскиот активизам кон државните и локалните институции за прифаќање на концептот на одржлив развој.

– Околината е многу важна за британската амбасада во Република Македонија. Го поддржуваме Институтот за комуникациски студии и иницијативата за подобрување на околината „Не Игнорирај! Реагирај!“ Исто така ја поддржуваме и владата да направи одржливи стратегии кои се надеваме дека ќе овозможат подобри решенија и услуги за граѓаните и поеколошки полиси. Кога работиме сите заедно, постигнуваме повеќе. Проблемите за животната околина не треба да бидат проблеми само за експертите и за владите. Важно е да бидат вклучени и граѓаните, тие да се информираат и да ги идентификуваат проблемите, со цел да се превземе акција и да се помогне на идните генерации. Имаме само една планета и треба да се грижиме за неа – изјави амбасадорката Галовеј на крајот на нејзиното обраќање. В.Т.