МД „Илинден“ за поставувањето повеќејазична табла во Тирана: Ова е успех на нашето друштво...

По барањето на Македонско друштво „Илинден“ - Тирана, повеќејазична табла, вклучително и на македонски јазик и неговото кирилско писмо, ќе бидe поставена на зградата...

За консензус за прашања од национално значење, подавам рака на СДСМ и на сите...

Откако ќе се консолидираат и откако ќе заврши нивното внатрешно превирање, стојам на располагање и подавам рака заедно да градиме консензус и ставови коишто...

Мицкоски во Собранието го достави предлогот за состав на нова Влада

Мандатарот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, денеска во законодавниот дом го достави предлогот за состав на владата и програмата за нејзината работа, откако...

Македонија на 11. место во НАТО според процентот од БДП наменет за одбраната

Македонија во државниот Буџет за 2024 година за потребите на одбраната има предвидено 263 милиони долари, што претставува 2,22 отсто од БДП на земјата...

Почина Стојан Андов – првиот претседател на Собранието на независна Македонија

Првиот претседател на Собранието на самостојна и суверена Република Македонија, Стојан Андов, почина вчера, на 89-годишна возраст. Андов е роден во Кавадарци на 30 ноември...

Собранието ги избра составот на Буџетскиот совет на Собранието и на Советот на Собранискиот...

Собранието на денешната петта седница ги избра составите на Буџетскиот совет на Собранието и на Советот на Собранискиот канал. За претседател на Буџетскиот совет на...

Почина новинарот Иван Андреевски

Почина новинарот Иван Андреевски. Андреевски беше роден на 25 јуни 1947 година, во Доленци, Демирхисарско. Завршил студии по политички науки во Белград и од...

Родови стереотипи и дискриминација во медиумското известување за политичарките на изборите

Истражувањето покажува дека самото присуство на политичарките во медиумите е доволна основа за нивно стереотипизирање и дискриминација поврзана со традиционалните родови улоги и изгледот...

„Дипломатска саботажа“ од врвот на МНР

Македонија очекува нова влада, нов министер за надворешни работи со свои планови, визии и нов пристап во надворешната политика, а министерот во заминување инсталира...

Разликите помеѓу машкиот и женскиот мозок видени од вештачката интелигенција

Современата компјутерска алатка наречена вештачка интелигенција (ВИ) нашла разлики помеѓу машкиот и женскиот мозок на клеточно ниво, фокусирајќи се на белата материја. Токму ваквите...