„Оревокршачка“ на сцената на МОБ

МОБ најавува двојна изведба на балетот „Оревокршачка“, првата изведба е вечерва, а втората на 2 февруари, со почеток во 20 часот. Музиката е на...

Приказните на мајка ми и на баба ми имаа големо влијание врз мојата имагинација

Светската читателска публика ја запозна по нејзината втора книга „Приспивна песна“ (2016 г.), за која ја доби најважната француска книжевна награда „Гонкур“, како прва...

Ретроспектива на Предраг Урошевиќ-Пепи во МКЦ

Ретроспективна изложба на академскиот сликар Предраг Урошевиќ-Пепи ќе биде отворена вечерва, во 20 часот, во галеријата на МКЦ. - Главниот слоган на Пепи уште од...

Несреќна случка

Откупна награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Билјана Стевковска-Савиќ Секое случување е симбол, и бидејќи е тој во своето претставување совршен по себе,...

Уништен Пикасо на изложба на неговата муза Дора Маар

Делото беше поставено во рамките на изложбата на дела на Дора Маар во лондонската галерија „Тејт модерн“, која претходно беше презентирана во центарот „Помпиду“...

Отсекогаш сум сакал да си играм со историја што не се „случила“

Александар Русјаков, добитник на наградата „Пегаз“ „Хотел меѓу две војни“ е роман на авторот Александар Русјаков, кој е победник на третото издание на книжевната награда...

Ремек-делото на Романецот Ребреану на македонски

Деновиве е објавен македонски превод на „Адам и Ева“, едно од ремек-делата на големиот романски писател на 20 век Ливиу Ребреану (1885 - 1944)....

ПТИЧЈЕ ХАИКУ

Ранет гулаб пред порта. Но и мачката е тука. Кој ќе спие в подрум? Замина летото. Кој тоа таму пее? Гавранот, весел. Стигна петелот. Токму на време за ручек. Нашиот ручек. Над кровот...

Возобновен интересот за македонистиката во Кина, САД, Кореја…

Голем интерес за учество на Летната школа во Охрид Со учество на околу 70 странски македонисти и слависти од 18 држави, посветеници на македонскиот јазик,...

Пиjанистката Ана Велиновска на фестивалот „Звуци на Алпите“

Македонската пијанистка Ана Велиновска ќе свири на фестивалот „Звуци на Алпите“, во срцето на швајцарските Алпи, кој ќе се одржи од 12 до 15...