Македонија како естетски поим и исчезнувањето на правдата во Европа

Наместо Збогум до Љубиша Георгиевски (1937 - 2018) Јордан Плевнеш Истиот ден кога Љубиша Георгиевски Го напушти овој свет „Долината на солзите“ На 6 декември 2018 година...

Иселеници од Австралија и од Америка со писмо до претседателот Иванов

Во имe на „Македонскиот манифест“ од Австралија и од Америка и од долупотпишаните Mакедонци од Мелбурн, Австралија (собирањето потписи продолжува), како и од поддржувачите...

ПРИСЕЌАВАЊА

Нацрт 1 Низ непрегледно песочниот амбиент композиторот наидува на момче свртено со грб кон него. Се слушаат звуци. На прелистување весници, ѕвекот на прибор за јадење,...

Новиот почеток 2019 (Репресија и депресија)

Нешто загатнавме за симболизмот на Новиот почеток и во нашата мината колумна, драг читателу. Го нагласивме бројот осум во Библијата како отворање на новиот...

Зимскиот распуст да се искористи за решение на проблемот со учебниците

Иако во изминативе 12 години се испечатени учебници за околу 300 предмети, сепак голем е бројот на стручни предмети по кои учениците воопшто немаат...

Насилство врз уставниот поредок – со пенкало и со кревање рака

Милојка Калкашлиева Да, потпишувањето на Преспанскиот договор и неговото спроведување во Уставот претставува насилство врз уставниот поредок на Република Македонија. Потпишувањето на Преспанскиот договор е насилство...

Зошто третата опција е императив?

На последните три парламентарни избори (2011, 2014 и 2016 година), коалициите на двете македонски партии освоија 98, 95 и 100 места во Собранието. Односот...

Десетте најдобри божиќни слики

Од Бројгел до Ботичели - селекција од претстави на божиќната приказна Најавувањето (Фра Ангелико, Сан Марко Манастри, Фиренца) Ова се вестите што ги носи ангелот. Дева...

Во Србија ќе се градат 800 мали електроцентрали

Сопственикот на мала електроцентрала, по седум години, почнува да остварува чист профит со продажба на струјата по многу повластена цена на државата Додека во Европа...

Владика Петар: Се надеваме и ние да се израдуваме како автокефална...

Се надеваме до крајот или во текот на оваа година и ние да се израдуваме како автокефална црква, признаени од Вселенската патријаршија и од...