Злетовскиот „банкар“ ги ограбувал и најблиските роднини

Неуките штедачи, а најголем дел од нив биле пензионери, не можеле да ја забележат измамата, затоа што за нив било доволно тоа што на...

Кога ќе дојде Дедо Маркс?

Зборот пес не лае (Жерар Женет) Излажани деца. Како оние што прашуваат на плоштадот, збунети од поплавата на дедомразовци: „Тато, кој е вистинскиот?“. Тоа сме...

Боите на зависноста

Прославата на Денот на независноста под мотото „Боите на независноста“ ја потврдува практиката дека ритуалот неретко ја надживува причината. Во многу прослави, ритуалот продолжува да...

Над сто деца трагаа по изгубеното богатство

Детски културен центар „Карпош“ Во Градскиот парк викендов во лавиринтот над сто деца имаа можност да учествуваат во активноста ,,Потрага по изгубеното богатство“, организирана од...

Компаниите тешко добиваат кредити од банките

Кредитирањето на домаќинствата се зголемува побрзо во однос на корпоративното. Малите и средните претпријатија немаат лесен пристап до свежи пари, иако тие учествуваат во...

Животни

Домашни растенија опасни за кучињата и мачките Домашните миленици, особено кучињата и мачките, можат да бидат исклучително чувствителни на некои домашни растенија, бидејќи тие можат...

Само со солидарен здравствен систем може да се спречи нова...

Со интензивирањето на вакцинациските програми, светските лидери имаат шанса повеќе да се фокусираат на иднината на јавното здравство. Преку домашните и мултилатералните организации, како...

Со 100 гола годинава Баерн е на чекор до календарски рекорд

Баерн сезонава постигна 40 гола, рекорд по 11 кола во Бундес-лигата, а вкупно има 100 погодока годинава. Келн во 1977 година постигна 101 ФУДБАЛ -...

Излезе „Парадоксикон“ од Томислав Османли

Во издание на „ВиГ Зеница“ се појави збирката раскази и новели насловена „Парадоксикон“, која е најнова книжевна творба на писателот Томислав Османли. Таа го...

БАБА МАРИЈА, МАЈКАТА НА МАЈЧИНАТА МАЈКА

Антиупатства за лична употреба Во мојата најнова книга раскази „Делфинот“, првиот дел ѝ е посветен на мајка ми. Таа е човек што најдолго го знаев...