Сем Вакнин - Резултати од пребарувањето

Ако не сте задоволни со резултатите, ве молиме направете ново пребарување

Вакнин: Годишните процени уживаат лоша репутација меѓу професионалците од разузнавањето низ светот

Деновиве беше декласифицирана Годишната процена на заканите за 2024 година на американската разузнавачка заедница. Во неа, меѓу другото, е посветен еден дел на состојбите...

Нападот беше погрешен на секој можен начин

Зошто Иран избра да ескалира и да возврати со напад на Израел со бараж од 300 УАВ (беспилотни воздушни летала или дронови), како и...

Напред, во потрага по сојузници

Универзалните човекови правa, вредностите на мултилатерализмот и принципите на меѓународното право, во контекст на државноста на Македонија и нејзината меѓународна позиција, константно се „тестирани“...

Напротив, господине Радев, непочитувањето на македонското малцинство е антиевропско однесување на Бугарија

Наспроти бугарското селективно толкување на правата на малцинствата (спротивно и на востановените меѓународноправни норми, а според очигледно нивните анахрони резони), во европските регулативи за...

Малку историја за полесно разбирање на фактите

Како и со секој продолжен конфликт, и Израелците и Палестинците исфрлаат контрафактичка пропаганда во врска со настаните што доведоа до кризата на палестинските бегалци...

Израел против Хамас: Еден месец подоцна

Каде сме ние, еден месец по злосторствата извршени во јужен Израел од 3.000 Палестинци од Газа? Ја користам фразата „Палестинци од Газа“ наместо вообичаената -...

Вистината е дека Западен Балкан никогаш нема да пристапи во ЕУ

Според аналитичарот Сем Вакнин, најеклатантен пример за промена на акцентот на Унијата е одолжениот процес на пристапување на Македонија, која е попречена од Грција...

Ни претстои ера на екстремна опасност

Оваа војна ќе ги обедини Израелците на многу краток рок: влада на национално единство е веќе во подготовка. Но тогаш тоа ќе послужи за...

Кои ќе бидат работните места на иднината

АНАЛИЗА ЗА ПРОМЕНИТЕ И ПОТРЕБИТЕ НА ПАЗАРОТ НА ТРУДОТ Светскиот економски форум и американската организација „Каиер каст“, независно еден од друг, спроведоа истражување за исчезнување...

Македонија не смее да сурфа на погрешен геополитички бран

Кога ќе се сумираат севкупните поместувања на глобалната сцена, вклучувајќи и на Балканот, и ќе се погледнат низ призмата на Македонија, може да се...