Денес се потпираме на суплементи, реклами и брзи совети од интернет. Но нашите предци имале нешто подобро – пијалак за зајакнување на имунитетот што се приготвувал во секоја куќа штом ќе заладело. Не бил скап, ни комплициран, но бил моќен. И она што е најважно – дејствувал.
Овој рецепт што се пренесува од генерација на генерација содржи ѓумбир, кој го загрева стомакот, куркума, која го смирува телото, лимон, кој ги освежува мислите, и мед, кој го обвива грлото како ќебе. Сето тоа во една шолја, и тоа без хемикалии.
Приготвување: 1 лажиче свеж рендан ѓумбир, 1 лажиче куркума во прав, сок од половина лимон, лажица домашен мед, прстофат црн пипер, 2 дл топла (не врела) вода. Измешајте сè, почекајте минута за вкусовите да се соединат и испијте го додека е сè уште топол. Најдобро наутро, на празен стомак. Овој пијалак за зајакнување на имунитетот не само што грее туку и штити.
Зошто треба да се консумира токму пред да почне зимата? Нашите прадедовци не знаеле за термини како „антиоксиданти“ или „имуномодулатори“. Но знаеле едно: кога ќе застуди, телото мора да биде подготвено. Овој пијалак бил нивниот штит – против кивање, кашлица, умор. Ѓумбирот и куркумата ги намалуваат воспаленијата и ја поттикнуваат циркулацијата. Лимонот го полни телото со витамин Ц. Медот го смирува грлото и дава енергија. А црниот пипер? Тој е тајниот сојузник, го зајакнува дејството на куркумата и помага сè подобро да се апсорбира. Веќе по неколку дена ќе чувствувате помалку замор, почисто дишење, топлина во стомакот и, она што е најважно, чувство дека правите нешто добро за себе. Користете го седум дена по ред и гледајте како кивавицата не смее ни да ви се доближи.































