Јупитер беше во центарот на вниманието во февруари, бидејќи новото истражување откри дека оваа планета има многу повеќе месечини/природни сателити отколку што се мислеше и ја презеде титулата лидер во Сончевиот Систем, но Сатурн се „врати“.
Група астрономи објавија дека се откриени уште 62 месечини што орбитираат околу Сатурн, со што вкупниот број на неговите природни сателити се искачи на 145. Кога новиот број ќе биде потврден од Центарот за мали планети, Сатурн официјално ќе стане првата позната планета во универзумот што има повеќе од 100 месечини.
Едвард Ештон, кој го започнал истражувањето на Универзитетот во Британска Колумбија, користел техника за откривање, која вклучува редење фотографии за да сними повеќе детали во еден кадар. Овој процес помага да се детектираат послаби и помали космички објекти, а астрономите досега го користеле методот за пребарување на месечините околу Нептун и Уран, но не и околу Сатурн.
Центарот за мали планети, кој ги каталогизира месечините, објави детали за „новите“ 42 месечини на Сатурн во изминатиот период. Во моментов се во тек обработка и потврдување на други природни сателити. Доколку сите „кандидати“ од истражувањето ги добијат своите оцени, тоа ќе значи дека Сатурн во голема мера ги надминува другите планети во Сончевиот Систем, бидејќи всушност ги има 145. Јупитер, кој има 95, „доби“ три нови од февруари.
Астрономите го користат телескопот „Канада – Франција – Хаваи“, кој се наоѓа на Хаваи, а некои од откриените месечини се широки 2,4 километри. Истражувањето започна во 2019 година кога Ештон и неговиот соработник Метју Бодоин беа студенти. Објектите беа следени уште две години за да се осигурат дека не се астероиди што минуваат блиску до планетата. Тие и нивниот тим користеле и претходни откритија, кои не биле доволно долго следени за да се утврдат орбитите на Месечината.
Истражувачите тврдат дека повеќето „нови“ месечини се формираат од судир и распаѓање на поголеми месечини. Новите се сметаат за „неправилни“, што значи дека имаат големи, овални орбити со врвови.