Според новите податоци на европската климатска агенција „Коперник“, последните седум години биле најжешките досега.
Глобалните нивоа на јаглерод диоксид и метан, главните стакленички гасови, продолжија да се искачуваат, а и двете достигнаа рекордно ниво во 2021 година. Нивоата на јаглерод диоксид во атмосферата достигнаа 414,3 делови на милион во 2021 година, што е за околу 2,4 ппм повеќе од 2020 година. Научниците забележале дека нивоата на метан во атмосферата се зголемиле, за да достигнат невидени приближно 1.876 делови на милијарда.
Европа го доживеа најжешкото лето досега во 2021 година, откако топлиот март и невообичаено студениот април ги уништија овошните култури во земјите, вклучувајќи ги Франција и Унгарија. Во јули и во август, медитеранскиот топлотен бран поттикна интензивни шумски пожари во земјите, вклучувајќи ги Турција и Грција. Сицилија постави нова европска температура од 48,8 степени Целзиусови.
Владите се посветени на ограничување на порастот на глобалната температура до 1,5 степен Целзиусов за да се спречат климатските промени. Но научниците предупредуваат дека времето брзо истекува.