„Ковачески мјузик“ го објави албумот „Revival“ со француска верзија на една од најомилените песни „Nicolas“

Египетската пејачка Дониа Анис ја препеа прекрасната балада на маестралните звуци произведени од „Ковачески мјузик“, за песна што беше објавена на претходниот албум. „Ковачески мјузик“ го најави дебито на „Revival“, сосема нов албум во кој учествуваат меѓународни изведувачи, кои повторно ја презамислија колекцијата на претходно објавени песни. Меѓународните уметници имаа можност да изберат од 130 песни од „Ковачески мјузик“ и потоа да ги преведат оригиналните текстови од македонски на јазици од целиот свет. Насловот за „Revival“ е создаден низ прецизен креативен процес. Уметникот што стои зад дизајнот на делото е Ласко Џуровски.
– Мојата идеја беше да ја илустрирам ситуацијата наречена „кога коцките се совпаѓаат“, поточно, кога уметници од различни земји, различни климатски услови, различни култури ќе исполнат песни што градат поврзани коцки (скали) во кругот што нѐ обединува сите. Една од коцките покажува отворено око како симбол на отворен поглед на светот и музиката што го обединувa – вели Џуровски.
Според Климе Ковачески од „Ковачески мјузик“, помислата да стави стихови на едно од неговите најубави дела била онаа што траела со години. „Ковачески мјузик“ го оствари тој сон со објавувањето на француската верзија на една од најомилените песни „Nicolas“, со помош на египетската пејачка Дониа Анис. „Nicolas“ дебитираше на албумот на „Ковачески мјузик“, „Dualities“, со две различни верзии од Алија Феј без текст.
– Од раните 1990-ти години избегнувам да создавам текст за оваа песна – вели Ковачески.
Текстот конечно е испишан, и на англиски и на француски, а песната е преименувана во „Nicolas“.
Дониа Анис доби опција да создаде своја верзија на која било песна на „Ковачески мјузик“. Од списокот со повеќе од 100 песни, Анис ја избра „Nicolas“.
– Откако слушав многу неверојатни песни од Климе Ковачески, „Nicolas“ се префрли на мојот екран и не ми требаше време да сфатам дека ова е тоа. Музиката, расположението се менува и се заљубив во неа! Еден од најголемите инструментали на кои пеев. Нејзиниот богат вокал внесува топлина, текстура и тонска длабочина на „Nicolas“ што едноставно плени – вели Анис.
Хармоничните вокали на Анис даваат емоции и импресивен опсег додека таа ја искривува секоја линија.
Песната е достапна на Јутјуб. Албумот „Revival“ содржи препеви на „Sparks“, „A Call“, „Sources“, „Fate“, „Illuminations“, „Shadow“ и неколку други песни на „Ковачески мјузик“, кои се преведени на неколку јазици, вклучувајќи македонски, англиски, француски, турски, грчки, полски, украински и германски.
„Ковачески мјузик“ е меѓународен музички проект започнат од Климе Ковачески, кој го прикажува вродениот необработен талент на уметниците, низ впечатливи и уникатни соработки и партнерства. С.Ј.