Конзервираната храна е одлична опција кога ви треба брз оброк или ужина. Грав, месо, риба, супа и овошје се само дел од артиклите што ќе ги најдете на полиците за конзервирана храна. Сепак, заштедата на време не треба да биде на сметка на вашето здравје.
Иако овие конзервирани производи можат да ви заштедат време во кујната, можеби ќе бидете изненадени од загрижувачките состојки во некои популарни производи. При дефинирањето на конзервираната ставка како „нездрава“, постојат неколку фактори што влегуваат во игра. Количеството на натриум, додаден шеќер, транс и заситени масти и калории помага да се одреди хранливата вредност на производот. Дополнително, адитиви, конзерванси, бои за храна и други состојки може да одредат како конзервираниот производ влијае на вашето здравје.
Грав: Нутриционистите истакнуваат дека треба да бидете внимателни кога станува збор за купување готов конзервиран грав. Конзервираниот грав често е полн со заситени масти, шеќер и непотребни адитиви.
Супи: Многу супи од конзерва содржат премногу сол. Една студија на Канадскиот институт за здравствени истражувања (CIHR) покажува дека кондензираните супи што се приготвени за сервирање имаат некои од највисоките нивоа на натриум во канадската спакувана прехранбена индустрија. Истата студија исто така покажа дека супата е еден од најголемите придонесувачи на натриум во канадската исхрана, заедно со конзервираниот и кисел зеленчук.
Тестенини: Претходно варените тестенини во сос се една од најнездравите конзервирани намирници. Полни се со шеќер и сол – што, за жал, е дел од тоа зошто има толку добар вкус. На пример, една конзерва шпагети содржи 1.070 милиграми натриум и 20 грама шеќер. Тоа е 46 отсто од препорачаната доза на сол и 20 отсто повеќе од препорачаната доза на шеќер.
Овошје во сируп: Банката за храна во Ватерлу препорачува да се избегнува конзервирано овошје спакувано во сируп поради неговата висока содржина на шеќер. Конзервираното овошје во лесен сируп содржи 21 отсто од вашата дневна препорачана доза на шеќер, а сè што надминува 15 отсто е многу.