Фото: пиксабеј

Астероидот наречен „2023 JK“ се очекува денес да прелета покрај Земјата, промашувајќи ја нашата планета за „само“ 1,6 милиони километри, пренесува Хина.

Според американската вселенска агенција „НАСА“, „2023 JK“ е со големина колку комерцијален патнички авион.

„НАСА“ предвидува напорен викенд во вселената. Во близина на Земјата ќе поминат уште три астероиди: „Син мермер“ со големина на автобус, „2023 JL2“ со големина на авион и „HG11“ со пречник од само седум метри, кој ќе се приближи на 4,5 милиони километри.

Поминувањето на „ЈК 2023“ можеби е многу опасно во споредба со другите летечки карпи, но човештвото не треба да ги менува своите планови за викендот. За споредба, Месечината е оддалечена 380.000 километри од Земјата, а во ретка прилика кога астероиди ја погодуваат нашата планета, обично не се случува многу.

– Околу еднаш годишно, астероид со големина на автомобил удира во атмосферата на Земјата, создава импресивна огнена топка и гори пред да стигне до површината – објави „НАСА“.

Сепак, пред околу 65 милиони години, астероид со големина на планина ги избриша диносаурусите и поголемиот дел од остатокот од животот на Земјата.