Фото: Пиксабеј

Четботот со вештачка интелигенција ЧетГПТ добива можност за запомнување, што значи дека ќе може да ги „памти“ претходните разговори, со што идните ќе бидат уште покорисни за корисникот. Новата функција моментално е во фаза на тестирање и е достапна за мал дел од бесплатните и плус корисниците, додека нејзино проширување сè уште не е планирано. Сепак, од компанијата „ОпенАИ“ наведуваат дека наскоро ќе бидат познати повеќе детали.
Во иднина корисниците ќе можат да бараат од ЧетГПТ да се потсети на нешто од минатото и самостојно да ги собере деталите. Меморијата ќе се подобрува колку повеќе се користи, па со текот на времето корисниците ќе забележуваат сѐ повеќе разлики во позитивна смисла.
Тоа ќе биде корисно кога корисникот сака ЧетГПТ да запомни детали за него и за луѓето што го интересираат за да ги олесни интеракциите во иднина. Исто така ќе може да ги „запомни“ саканите поставки, на пример оние за форматирање кога треба да напишете нешто за корисникот. Исто така ќе ги запомни тонот и гласот на корисникот и ќе ги користи за различни работи, како објави на блогови, без да мора да ги повторува.
Кога корисникот ќе шифрира, ќе биде доволно да ги открие неговиот програмски јазик и рамки, а ЧетГПТ ќе ги памети за следните задачи, со што ќе го поедностави процесот. Ако корисникот креира планови за часови како наставник, ЧетГПТ на пример ќе запомни дека претпочита лекции од 50 минути и соодветно ќе се приспособи.
Новата функција на ЧетГПТ му овозможува и да заборави што сака корисникот, само тоа ќе треба да му се каже. Корисниците ќе можат да прегледуваат и да бришат различни „мемории“ или апсолутно сите.
Покрај тоа, корисникот ќе може да користи привремени разговори без меморија. Тие разговори нема да се појават во историјата, нема да бидат запаметени и нема да се користат за обука на моделите на „ОпенАИ“. Исто така, меморијата може да се исклучи во поставките во секое време. Меѓутоа, додека таа опција е исклучена, корисниците нема да можат да креираат или да користат зачувани информации.