Ознака: јавен долг

Стопирани преговорите за зголемување на лимитот на јавниот долг на САД

Преговорите за лимитот на американскиот долг ненадејно запреа откако главниот сојузник на претседателот на републиканскиот Претставнички дом Кевин Мекарти, му рече на републиканскиот претставник...

САД под закана од технички банкрот

Републиканскиот лидер Кевин Мекарти соопшти дека на средбата со претседателот Џо Бајден не е постигнат договор за јавниот долг на САД. - Нема напредок, изјави...

ЕУ должи 13.272,7 милијарди евра, што е 84 отсто од нејзиниот...

Јавниот долг на сите земји членки на ЕУ на крајот на 2022 година изнесувал 84 отсто од нивниот бруто домашен производ, што е за...

Како да се заузди јавниот долг на Македонија

Јавниот долг во Македонија вртоглаво расте, а секој македонски граѓанин е задолжен со речиси над 3.500 евра. Одржливоста на јавниот долг е макотрпен пат,...

Владата ја донесе Стратегијата за управување со јавниот долг за 2023...

Владата на денешната седница ја донесе Фискалната стратегија на Република Македонија за 2023-2025 година (со изгледи до 2027 година). Среднорочната фискална стратегија, се наведува во...

МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1 отсто...

Согласно последните податоци, јавниот долг е позициониран на ниво под мастришкиот критериум на Европската Унија, што покажува добро поставената фискална политика и доброто управување...

МФ: Јавниот долг е 60,9 отсто од БДП

Јавниот долг заклучно 31 декември 2021 година изнесува 60,9 отсто од БДП, соопшти Министерството за финансии. Оттаму велат дека јавниот долг се менаџира и...

Високиот јавен долг останува нерешлива енигма

Проблемот не е само во висината на долгот, туку во тоа за што се искористени парите од задолжувањата, бидејќи со непродуктивни трошења, Македонија од...

Јавниот долг понизок за 3,8 процентни поени во третиот во однос...

Јавниот долг заклучно со третиот квартал падна под 60 проценти од БДП, определено со мастришкиот критериум на Европската Унија, позиционирајќи се на ниво од...

Мицкоски: Долгот достигна 7,4 милијарди евра, само за шест месеци е...

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски изјави дека јавниот долг на државата достигнал 7,4 милијарди евра. - Но тоа не е најголемиот проблем. Уште поголем проблем...