Ознака: компании

Странските компании или нешто друго го дотолчи домашното градежништво

Градежните компании во првиот месец од годинава добиле помалку одобренија за градба во споредба со истиот месец од 2023 година, а со тоа и...

Се повеќе компании во ЕУ банкротираат, објави Евростат

Бројот на компании во Европската унија што прогласија банкрот во вториот квартал е зголемен за 8,4 отсто во однос на претходниот квартал и сега...

Најголемите европски компании загубија 100 милијарди евра поради затворањето на бизнисите...

Најголемите европски компании изгубија 100 милијарди евра од февруари 2022 година поради продажба, затворање или намалување на нивниот бизнис во Русија. Според Фајненшал тајмс од...

Ковачевски: Данокот на солидарност е за компании со поголеми профити

Законот за солидарен придонес не е дел од системските закони за даноци туку се работи за еднократен солидарен придонес кој се однесува на компании...

Германски компании продолжуваат да остваруваат големи приходи во Русија

Повеќе од 260 германски компании се уште се активни во Русија, со промет од над 23 милијарди долари, објави денеска германскиот јавен сервис АРД. „Германските...

Слалом низ барањата на енергетските компании

Регулаторната комисија за енергетика засега успешно се справува со големите очекувања и испорачани барања на енергетските компании за повисока цена, кои, според нивните предложени...

Третина од компаниите ќе прекинат со работа ако не се намали...

Порастот на цените на енергијата и до седум пати ги зголемил трошоците на компаниите оваа есен, во споредба со претходната. Најголем предизвик за компаниите...

Новогодишната честитка да донесе радост и за граѓаните и за малите...

Најголемиот производител на електрична енергија ги прави последните калкулации за висината на цената на домашен киловат-час, што ќе биде основа за определување на новата...

Странските компании сметаат дека Кина е атрактивна за инвестирање

Речиси 80 отсто од компаниите со странски инвестиции го задржаа својот сегашен обем на производствени операции во Кина, чија привлечност за странски инвестиции продолжува...

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за справување...

Вкупно пет домашни компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на Предизвикот за „Справување со климатски промени 2022” кој го спроведе Фондот за...