Ознака: даночни

Даночната замисла за реформи при градење на основниот владин концепт

Според партиската програма на победничката партија, Македонија ќе има ниски даноци за граѓаните и за фирмите, но се најавуваат и ефективни мерки за зајакнување...

Експертски мислења за новите даночни реформи

Историски гледано, најголемите даноци се воведувале за време или по секоја голема криза, по големите војни или за време на големата депресија. Кој пат...

Што ќе донесат новите даночни реформи

Економските аналитичари имаат различни гледишта за тоа какво влијание ќе имаат новите даночни реформи врз економијата и граѓаните. Тие апелираат прво да се отвори...

Во Македонија има даночни слободни зони?

Според истражување на Центарот за граѓански комуникации од Скопје, Општина Арачиново претставува „даночна слободна зона“ за нејзините граѓани, затоа што има наплатено нула денари...

Справување со сивата економија пред какви било даночни реформи

Справувањето со сивата економија, како нелојалната конкуренција на „здравите компании“ што редовно во согласност со закон ги исполнуваат своите обврски кон државата, мора да...

Најголеми помагачи на даночни затајувања во светот

Кајманските Острови се одговорни за најголемите глобални даночни загуби, според најновите податоци. Процените од извештајот „Состојби на даночната правда во 2020 година“ укажуваат на...

Годишните даночни пријави на увид кај граѓаните

Управата за јавни приходи соопшти дека се подготвени годишните даночни пријави за 2019 година и истите тие се веќе доставени до граѓаните. - Ги повикуваме...

Ќе добиеме или ќе изгубиме од даночните реформи?

Најавените измени во даночната и во пензиската регулатива ја разбрануваа јавноста, а реакциите од стопанските комори и од универзитетските професори се на моменти дури...