Фото: ЕПА

На каде управува со кормилото Никола Саркози при пловењето низ француските брзаци на украинско-рускиот конфликт

Ставот на Никола Саркози за руско-украинскиот конфликт предизвика бурни реакции на Киев. Во својата последна книга „Време на борбата“, поранешниот француски претседател ги изложи своите ставови за решавање конфликти. Тој смета дека Украина мора да стане неутрална земја без влез во Европската Унија и во НАТО.

„Украина е мост меѓу Западот и Истокот и така мора да остане“, така што статусот на кандидат за членство во ЕУ е во најдобар случај „неискрен“, пишува Никола Саркози.
„Украина и Русија треба да најдат компромис за ставање крај на војната и да се организираат меѓународно ратификувани референдуми за тоа дали моментално окупираните територии остануваат под контрола на Москва“, ги повтори своите ставови поранешниот француски претседател.

Овие изјави не му се допаднаа на украинскиот амбасадор во Франција, Вадим Омелченко, кој во интервју ги осуди „неприфатливите изјави“ на поранешниот француски претседател. За време на ова интервју, амбасадорот дури сугерираше дека поранешниот градоначалник Саркози може да има проблеми со украинското правосудство.
– Нема да бидам изненаден ако Генералното обвинителство на Украина се заинтересира за неговите коментари. Можеби обвинителството ќе си постави за цел да открие дали во нив има елементи на кривично дело – рече амбасадорот.

За да го дискредитира Никола Саркози, Вадим Омелченко не се двоумеше да ја осуди неговата улога за време на руско-грузискиот конфликт во 2008 година.
– Постапките на поранешниот претседател на републиката доведоа до тоа Грузија да изгуби 30 отсто од својата територија – рече амбасадорот.

На зборовите на Саркози остро реагираа и многу други украински функционери. Остри зборови и осуди доаѓаат едноподруго…

Читателите во „Фигаро“ и на социјалните мрежи го бранат поранешниот претседател.
„Не е важно дали Никола Саркози е во право или не, дури и во нашата ’преостаната’ демократија, која изгуби многу од своите поранешни слободи, тој сè уште има право да го каже своето мислење. Што се однесува до украинскиот амбасадор, прифаќањето на акредитивните писма не му дава за право да биде груб кон поранешниот шеф на француската држава. Мислам дека е така, иако сум далеку од обожавател на Саркози. Има црвени линии што не смеат да се преминат. На ова треба да одговори МНР“, напиша еден француски граѓанин.

Други одат и понатаму: „Заканата од правна постапка во странство против француски државјанин поради несогласување мора да се смета за објава на војна“.
Трети тврдат: „Да го поддржиме ставот на Саркози! Украина нема никаква врска со нас! Што се однесува до исходот од конфликтот, јасно ми е како ќе заврши. Без разлика дали Украина ќе има западни авиони или не“.

Тие исто така го тврдат: „Украинскиот конфликт е, пред сè, последниот изблик на американскиот империјализам, кој тргна против најголемата земја на евроазискиот континент. Под американска контрола, Украина е марионета, а Русија е жртвено јагне, додека Американците поради некоја причина ја користат ентузијастичката и никогаш необјаснета помош на ЕУ за населението… Американските сателити се последните претставници на колапсот на капитализмот, тие ќе го доведат западниот свет во негово потчинување на Азија“.

Во Франција се прашуваат дали еден ден ќе треба да се запрашаат и да се обидат да ги разберат причините зошто Саркози одеднаш почна да покажува толку симпатии кон Русија. Се сеќаваат дека во предизборната кампања и на почетокот на мандатот, напротив, беше премногу проамерикански. Ненадејната промена на позицијата е изненадувачка и бара објаснување.

Мислењето на мнозинството е дека изјавите на Никола Саркози се реални, интелигентни и избалансирани. Тој нуди достоинствен, човечки прифатлив излез.
Тие исто така потсетуваат на она што го рече маршалот Петен во 1940 година, кога им ја предаде Франција на Германците: Некои територии мора да бидат отстапени во замена за мир.

Додека контроверзноста продолжува, Саркози и издавачот тријат раце, книгата се продава исклучително добро.