Фото: пиксабеј

Светската организација за заштита на природата денеска на Денот на планетата Земја, соопшти дека територија со големина на Португалија се губи секоја година во светот поради нелегалната сеча на шумите, што како директна последица има „уште покатастрофални климатски промени и поголем процент на загуба на биолошката разновидност“.

Огранокот на Светската организација за заштита на природата за регионот Адрија (земји од поранешна Југославија и Албанија) во соопштението по повод Денот на планетата Земја наведува дека шумите „полека умираат“, и покрај бројните договори и договори постигнати на глобално ниво, кои се однесуваат на запирање на глобалното затоплување на 1,5 степен и прогласување на 30 отсто од територијата на планетата за заштитено подрачје.

Извршната директорка на Светската организација за заштита на природата за регионот Адрија, Наташа Калауз изјави дека Денот на планетата Земја претставува можност да се посвети внимание на шумите и борбата за здрава планета, но дека не смееме да заборавиме на другите ресурси, како што се водата и воздухот.

– Користењето на обновливите извори на енергија наместо досегашната практика да се потпираме исклучиво на фосилните горива може многу да помогне во зачувувањето на природните ресурси, бидејќи ако ги нема нив го нема ниту живиот свет како целина, а ниту нас на крајот – рече Калауз.