Фото: Фејсбук/Александар Вучиќ

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека Србија се стреми кон членство во Европската Унија, дека ќе продолжи со реформите и ќе работи на подобрување на човековите права, како и дека „ќе го спроведе сето она што е договорено“.

По средбата со претседателката на Грција, Катерина Сакеларопулу, Вучиќ, одговарајќи на прашањето на грчкиот новинар зошто ништо не се променило во последните 20 години на патот на Западен Балкан кон ЕУ, рече дека тој пат не зависи само од Србија, но и на односите во самата Унија.

– Голем дел од она што се очекува од Србија е поврзано со дијалогот со Приштина. Исто така, она што се чини дека секогаш сме го прифаќале со радост се реформите, горди сме на реформата во судството што ја спроведуваме од јануари минатата година и се надеваме дека во мај Европската комисија ќе го покаже во извештајот. Имаме уште многу да направиме во развојот на демократијата, човековите права и слободи, но познавам некои земји од ЕУ кои не се пред нас во ова, напротив – рече Вучиќ, пренесе „Н1“.

Тој посочи дека европскиот пат на Србија зависи и од различни блокови и интереси во самата ЕУ.

Тој се осврна на фактот дека Србија била обвинета дека сака да ги наруши односите во регионот по наредба на Путин, а кога се покажало дека тоа е лага, никој не се извинил.

Додаде дека Србија сочинува 50 отсто од економиите на Западен Балкан и дека оваа разлика ќе биде поголема, а освен тоа, Србија верува дека може да помогне во својот сериозен пристап кон европските прашања, притоа почитувајќи ја повелбата на ОН.

– Тоа што кажавме дека ќе го спроведеме – ќе го направиме, ѝ кажав и на претседателката на Грција што е Србија подготвена да направи, а што не е, не го криевме тоа од никого, а европските претставници знаат дека зборот на Србија е многу поважен од туѓиот збор или, се осмелувам да кажам, нечиј потпис – рече претседателот на Србија.

Тој посочи дека целта е да се забрза европскиот пат, да се продолжи со привлекување инвестиции и да се намали разликата во однос на развиените земји.

Сепак, како што додаде, тој е загрижен за ситуацијата во светот, која Ноам Чомски ја карактеризира како „никој не може рационално да разговара за решението на проблемот“, но дека, како што наведе, „тој е мал лидер на мала земја“ и се надева дека „големите луѓе“ подобро ќе знаат како да ја проценат и решат ситуацијата.