Животни

Зимата носи студ, снег и ниски температури, а многу сопственици на кучиња размислуваат дали треба да ги облечат своите миленици во јакни или палта за да ги заштитат од студот. Оваа тема предизвикува дебата меѓу сопствениците на кучиња, но одговорот на прашањето дали на кучињата им требаат јакни во зима зависи од неколку фактори.
Вид и големина на кучето: Првиот фактор што треба да се земе предвид се типот и големината на кучето. Помалите кучиња и кучињата со кратко влакно имаат тенденција да бидат почувствителни на студот и да ја губат телесната топлина побрзо од поголемите кучиња со густо влакно. Тоа значи дека помалите кучиња и оние со потенко крзно се кандидати за носење јакни во текот на зимата за да се загреат.
Активност и време поминато надвор: Активноста на вашето куче и колку време поминува на отворено се исто така важни фактори. Кучињата што поминуваат многу време надвор, особено ако се активни и трчаат, имаат помала потреба од облекување. Меѓутоа, ако планирате долги прошетки или престој на студ, јакната може да обезбеди дополнителна заштита.
Температура и услови: Температурата и условите каде што живеете исто така играат улога. Во многу ладни и влажни клими, кучето може побрзо да ја изгуби топлината на телото, што го прави поподложно на хипотермија. Во такви услови, носењето јакна може да биде корисно за затоплување.
Возраст и здравје на кучето: Возраста и здравјето на вашето куче може да влијаат на неговата чувствителност на студ. Постарите кучиња и кучињата со одредени здравствени проблеми, како артритис, може да имаат поголема потреба од топлина и удобност во текот на зимата.
Приспособливост на кучето: Конечно, треба да се земе предвид приспособливоста на вашето куче. Некои кучиња природно повеќе поднесуваат студено време и нема да им требаат јакни, додека на други им е ладно и ќе им треба дополнителна заштита.
Најдобро е внимателно да го гледате вашето куче во студените месеци и да препознавате знаци на непријатност или студ. Ако забележите дека вашето куче трепери, ги влече шепите или се обидува да се скрие од студот, размислете да го облечете за да го заштитите и да му биде удобно во текот на зимата. Во секој случај, благосостојбата и удобноста на вашето домашно милениче треба да бидат приоритет.