Ако сте сопственик на куче, веројатно знаете како вашето крзнено милениче мавта со опашката кога ќе се вратите од работа или кога ќе види друго животно. И додека мавтањето со опашката најчесто се поврзува со среќа и возбуда, кучињата може да мавтаат со опашката од неколку причини.

– Луѓето често комуницираат со помош на изрази на лицето, како насмевката, така што другите луѓе знаат дека се пријателски расположени и пристапливи. Бидејќи кучињата не можат да се насмевнат, тие користат движења на телото, како мавтање со опашката, за да укажат на чувствата што другите кучиња сакаат да ги знаат – вели ветеринарката Ребека Гринштајн.

Има четири причини зошто кучињата мавтаат со опашката и што кажува положбата на опашката за тоа како се чувствуваат.
– Мавтање со целото тело: среќа;
– подвиткана опашка: нервоза;
– вкочанета опашка: внимание;
– цврста опашка и бавно движење на врвот: агресивност.