Традиционалните кинески фестивали ја зајакнуваат врската
меѓу кинескиот народ и ги зачувуваат културните корени

Од сите кинески фестивали, Пролетниот фестивал е најважен, и културно и историски. Кинеска Нова година е прослава на почетокот на новата година според традиционалниот кинески календар. Прославата се нарекува и Празник на пролетта или Пролетен фестивал. Како клучен дел од кинеската култура, традиционалните кинески фестивали ја зајакнуваат врската меѓу кинескиот народ и ги зачувуваат културните корени. Обичаите на Пролетниот фестивал се проткаени со традиционални кинески вредности, како што се верноста и патриотизмот!
Во овој период од годината луѓето им принесуваат дарови на земјата, на небото и на божествата и се молат за убаво време, мир за својата татковина и воопшто, како и за среќа за своите семејства. Тие исто така ги изразуваат својата љубов и благодарност кон своите предци преку обожавање на предците, повторно ги разгледуваат моралните учења на минатите генерации и ги одржуваат семејните традиции.
Централните теми изразени за време на Пролетниот фестивал се единството, љубовта и хармонијата. Неговите обичаи, како што се целото семејство на заедничка вечера, размена на посети со роднини и пријатели и делење пари во црвени пликови на децата, помагаат да се поттикне силно чувство за семејна припадност и поблиски семејни врски. Кинезите се враќаат во своите родни места за да се обединат со семејството за време на Пролетниот фестивал, без разлика колку се далеку. Тоа е причината зошто Кина секоја година ја гледа најголемата човечка миграција во светот, позната како пролетен фестивал на патување. Посетите на кинеската Нова година и срдечните честитки што се разменуваат меѓу роднините, пријателите и соседите ја зголемуваат социјалната хармонија преку зајакнување на врската надвор од потесното семејство. За време на тие посети, а исто така и на семејните собири, возрасните често им даваат на децата црвени пликови со готовина, за кои се верува дека ќе ги заштитат примателите од сите зли духови во наредната година. Оваа практика ја илустрира вредноста што Кинезите ја ставаат на семејството и нивните мали деца.

Митскиот змеј

Кинескиот зодијак е 12-годишен циклус, од кој секоја година има соодветно животно што го симболизира. Оваа година е година на змејот, митско суштество опремено со магична моќ да командува со ветер и дожд. Тој со милениуми е почитуван како тотем на кинеската цивилизација и неговото обожавање може да се датира од неолитот, пред 8.000 години. Затоа Кинезите се нарекуваат потомци на змејот. Бидејќи сликата на ова магично моќно животно била исклучиво поврзана со монархот и неговата контрола над државата во античко време, змејот ги претставува моќта и благородноста во кинеската култура. Неговата божествена природа исто така му дава метафорично чувство дека е извонреден, на пример личност што е исклучително талентирана, доблесна или успешна често се споредува со змеј. Бидејќи змејот е бог на дождот, кој е најполезен за добрата жетва, тој се смета за знак на добродетел, радост и среќа.

Пролетниот фестивал се слави низ целиот свет

Културните обичаи на Кина сѐ повеќе се прифатени од другите земји. На пример, Пролетниот фестивал го слават луѓето во повеќе делови од светот. Сега е законски празник во дваесетина земји и региони и обележан со пораки од многу шефови на држави и лидери на меѓународни организации. Неговото славење ги надмина азиските земји, кои беа под големо влијание на традиционалната кинеска култура за да стигнат до Европа и Америка.
Во Обединетото Кралство, на пример, прославите на Пролетниот фестивал станаа главен културен настан. За време на празникот, некои локални самоуправи, кинески заедници во земјата и културни агенции во Кина честопати заеднички се домаќини на огромни разновидни активности. Минатата година такви свечености се одржаа за првпат од избувнувањето на пандемијата на ковид-19 и опфатија голем дел од земјата со центар во Лондон, вклучувајќи ги Бирмингем, Бристол, Кардиф, Единбург, Манчестер, па дури и Баиливик од Џерси.
Пред Пролетниот фестивал, многу градови во Франција исто така закачуваат разнобојни транспаренти и црвени лампиони. На 21-22 јануари 2023 година, кинеските групи, вклучувајќи ја и „Пријателството на Теочев во Франција“, се здружија со властите на Парискиот центар и 13-от арондисман за да бидат домаќини на празнични активности за кинеската Нова година, првите прослави лично од 2020 година кога се појави пандемијата.
Во Шпанија, Пролетниот фестивал во 2023 година исто така беше прославен во градовите како Мадрид, Барселона и Сарагоса, со саеми на храмови, изложби на храна, паради и уметнички изложби. Локалните кинески заедници го поминаа празникот заедно со другите жители.
Слични активности може да се најдат и во други делови на светот. Многу политички лидери доставуваат новогодишни пораки до своите граѓани со кинеско потекло, Кинезите што студираат, работат или патуваат во нивните земји и Кинезите во Кина, посакувајќи им најдобри желби и изразувајќи желба за понатамошна соработка во наредната година.
На 22 декември 2023 година, 78-то Генерално собрание на Обединетите нации едногласно усвои резолуција со која официјално ја означува Лунарната нова година или Пролетниот фестивал како празник на ОН. Овој потег го означува дополнителното признавање на културното значење на традиционалниот кинески фестивал, основните концепти на кинеската цивилизација што ги пренесува, вклучувајќи ги мирот, пријателството и хармонијата, како и вредностите што ги споделува целото човештво, кои ги промовира како семејство со љубов, инклузивно општество и хармонична коегзистенција меѓу човештвото и природата. Наведувањето на Пролетниот фестивал како празник на ОН е чин во согласност со Глобалната цивилизациска иницијатива и покажува почит кон различноста на глобалните цивилизации.